Perioden från januari fram till augusti 2024 har haft den högsta Foto: Javi Colmenero/EPA/EFE/Ivan Valencia/AP/TT

Sommaren 2024 varmaste som uppmätts

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad slog sommaren det globala värmerekordet, enligt statistik framtagen av EU:s klimattjänst Copernicus.

Sommarsäsongen på norra halvklotet – juni, juli och augusti – var världens varmaste sedan mätningarna startade 1940. Den globala medeltemperaturen har stigit med 0,69 grader över genomsnittet för samma period åren 1991-2020.

Dessutom steg den globala medeltemperaturen under årets åtta första månader med 0,7 grader över genomsnittet.

– Under de senaste tre månaderna har världen upplevt den varmaste juni och augusti, den varmaste dagen som uppmätts och den varmaste sommaren på norra halvklotet som registrerats, säger Samantha Burgess, biträdande direktör på Copernicus i ett pressmeddelande.

De nya siffrorna antyder att 2024 är på god väg att bli det varmaste året i historien.

Fjärde lägsta expansionsnivån för havsisen

Ser vi till utbredningen av havsisen i Arktis var den 17 procent under genomsnittet. Vilket är den fjärde lägsta nivån uppmätt i augusti i satellitmätningarna.

Utbredningen av Antarktis havsis var sju procent under, och därav den näst lägsta utbredningen i området för augusti sedan mätningarna startade.

– De temperaturrelaterade extrema händelser som vi bevittnat i sommar kommer bara att bli mer intensiva, med mer förödande konsekvenser för människor och planeten om vi inte vidtar omedelbara åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, säger Burgess.

Se klipp nedan för att få bättre koll på skillnaden mellan väder och klimat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två tärningar, två olika klimat. SVT:s meteorolog förklarar skillnaden mellan väder och klimat. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.