I forskningsprojektet Crush covid kan man bland annat se i avloppsvattnet att smittspridningen minskar i Uppsala län. Foto: TT & Pixabay

Stora variationer av virushalterna i avloppsvattnet ute i landet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det kommer nya rapporter om att den brittiska mutationen sprider sig i Sverige så kommer nya resultat för mängden virushalter i avloppsvattnet. Uppsala visar på tre gånger så höga halter jämfört med årets första fem veckor. Örebro och Umeå visar sina första resultat för en längre mätperiod och där är trenden nedåtgående.

Analys av avloppsvattnet avseende SARS-CoV-2, som är det virus som orsakar covid-19, har visat sig vara en effektiv metod för att förutsäga hur många som kommer att insjukna i covid-19.

I Uppsala stiger virushalterna kraftigt

De första fem veckorna i år har Uppsala haft en relativt låg virushalt i avloppsvattnet och har legat på en platå. Nu syns en kraftig ökning där halterna för vecka 6 är tre gånger så höga jämfört med årets fem första veckor.

Stapeldiagrammet visar virushalter per dag per 100 000 invånare i Uppsala. Ingen provtagning utfördes vecka 50, 52 och 53. Mätningarna görs en dag per vecka. En tydlig ökning syns vecka 6 jämfört med tidigare veckor i år. Foto: Anna Székely, SLU

– Det kan vara en indikation på att samhällsspridningen kommer att öka igen och det är bra att vara extra försiktiga. När det gäller antalet insjuknade så är det fortfarande en platå. I höstas när vi såg en ökning av virushalterna i avloppsvattnet så tog det cirka två veckor innan antalet insjuknade började öka, säger Anna Székely, forskare vid institutionen för vatten och miljö på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

I Umeå och Örebro syns en nedåtgående trend

För första gången under pandemin visas nu analysresultat för Umeå och Örebro. Stapeldiagrammen från Örebro och Umeå är inte jämförbara med stapeldiagrammet från Uppsala. De går endast att jämföra med varandra då man i de städerna har utgått ifrån virushalterna som var den 6:e november 2020 och sedan sett hur virushalterna ändrats utifrån det datumet.

Från vecka 42 har mätningar skett i Umeå. I Örebro har mätningar skett sedan vecka 44. Resultaten för båda orterna visar att virus har funnits i avloppsvattnet under hela mätperioden, men att de nu sjunker.

Stapeldiagrammet visar virushalterna i Umeå i procent jämfört med uppmätta virushalter den 6:e november 2020. I Umeå startade provtagningen vecka 42. Man inväntar fortfarande resultat från vecka 42 till och med vecka 44. Ingen provtagning utfördes under vecka 52, 53 och vecka 1. Resultat från vecka 5 indikerar att en nedgång kan vara på väg. Foto: Maja Malmberg, SLU

– Virushalten för vecka 5 i Umeå är den näst lägsta hittills sett över hela mätperioden vilket indikerar en lägre smittspridning där, säger Maja Malmberg, forskare vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap på SLU.

Stapeldiagrammet visar virushalterna i Örebro i procent jämfört med uppmätta virushalter den 6:e november 2020. Provtagningen startade vecka 44 i Örebro. Det saknas ännu resultat för vecka 49 till och med vecka 51. Ingen provtagning utfördes under vecka 52 och 53. En tydlig nedåtgående trend syns de senaste veckorna. Foto: Maja Malmberg, SLU

– Virushalterna som uppmättes vecka 4 och 5 är de lägsta i Örebro, vilket tyder på att smittan i Örebro minskar, säger Maja Malmberg.

Så fungerar mätningen av virus i avloppsvatten

En nysmittad person utsöndrar SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, i avföring och till viss del i urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvatten kan man därför uppskatta om fler eller färre är smittade jämfört med tidigare provtagning. Proverna behandlas med kemikalier under analyserna för att frigöra virusets arvsmassa som sedan analyseras på laboratoriet. Mängderna är inte höga per liter avloppsvatten och viruset måste koncentreras i avloppsvattnet för att få fram mätbara mängder.

Källa: Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.