Nästan som en skyskrapa av trä reser sig den 74 meter höga hotelldelen av Sara kulturhus. Döpt efter Skellefteåförfattaren Sara Lidman växer det fram i den västerbottniska staden. Ett hus som rymmer 12 200 kubikmeter trä från cirka 15 000 träd som har vuxit inom en omkrets på sex mil från Skellefteå, berättar projektets planchef Therese Kreisel.
Binder stora koldioxidutsläpp
Alla dessa träd har bundit stora mängder koldioxid när de växt som nu finns lagrat i träet tills det ruttnar eller bränns upp, vilket gör bygget klimatsmart.
– Klimatmässigt så innebär det att man faktiskt har lagrat koldioxid som träden plockar upp motsvarande ungefär 13 500 flygresor från Stockholm till New York, säger Therese Kreisel.
Avancerad teknik i bygget
Här samsas sex scener, två konstgallerier, ett stadsbibliotek och ett museum. Tekniken som används för att bygga kulturhuset kan komma till nytta i andra typer av byggnationer, säger Lars Stehn, professor i hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet.
– Teknikutvecklingen som ligger bakom är ganska substantiell och den kan vi dra nytta till. Parallellen till rymdindustrin och övriga samhället finns där faktiskt, säger han.
Huset är byggt av korslimmade träskivor, som jättetjocka plywoodplattor som målats med brandskyddslack. Hela huset är utrustat med sprinklers.
Hotellrummen har byggts färdiga på fabrik och sen staplats på varandra med lyftkran. I taken finns stålstöttor och eftersom trä är ett så lätt material har betonglager byggs in högt upp för att ge tillräcklig stadga så att inte höghuset svajar.
Ännu högre träskyskrapor väntas
Att bygga träskyskrapan har krävt extrem teknik, som att konstruera en rymdraket, men kunskapen kan sen användas i vanliga hus också, säger Lars Stehn som forskar om industriellt träbyggande. Han tror att vi kommer att få se ännu högre trähus framöver.
– Över 100 meter kommer att komma nångång, det är jag ju övertygad om, avslutar Lars Stehn.
Invigningen av Sara kulturhus planeras till den 8 september 2021.