Före detta utrikesministern Margot Wallström är en av fyra personer i Europa som har testats för klorparaffiner i blodet. Foto: Folke Rydén

SVT-dokumentär avslöjar miljögifter i Margot Wallströms blod

Uppdaterad
Publicerad

I den nya dokumentären ”Östersjön – hot och hopp” visar forskare hur höga halter av så kallade klorparaffiner som finns i den före detta utrikesministerns blod.

– Det var lite chockartat faktiskt, säger Margot Wallström.

I dokumentärfilmaren Folke Rydéns nya film avslöjas att det finns höga halter av klorparaffiner i både människor och djur som lever i och vid Östersjön. Tidigare utrikesministern Margot Wallström är en av fyra personer i Europa som har ställt upp och testats och blodproven visar höga halter av detta ämne.

”Larmklockan går på”

– Det är ett anmärkningsvärt resultat, det är ingen tvekan. Halterna ligger fem gånger högre än vad de traditionella ämnena gör. Nu går min larmklocka på, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet. Han står bakom testerna som kommer att ingå i en vetenskaplig studie.

Klorparaffiner finns bland annat i fogmassor, plast och gummi. De är långlivade och sprids via produkter som bland annat importeras från Kina. Forskarna vet ännu för lite om hur de påverkar människor och djur.

”Är det cancerogent?”

I filmen uttrycker Margot Wallström oro över miljögifterna i sitt blod.

– Det var lite chockartat faktiskt. Är det klorparaffiner som har gjort att jag fick struma? Är det cancerogent, så att det kanske ökar risken för att jag får andra sjukdomar?

Filmen ”Östersjön – hot och hopp” sänds i SVT2 Vetenskapens Värld den 25/11 kl 20.00.

Klorparaffiner

Klorparaffiner är stabila, svårnedbrytbara föreningar som kan ackumuleras i miljön. Kort- och mellankedjiga klorparaffiner är mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan ge skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Klorparaffiner används bland annat i kyl – och smörjmedel i metallindustrin och som tillsatsmedel i fogmassor, färg, plast och gummi. Funktionen kan vara som mjukgörare och som flamskyddsmedel.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.