Inget varar för evigt. Inte ens det mäktiga Mayariket i Mellanamerika, som till slut såg sitt fall runt 1000-talet e.Kr. Foto: Douglas Kennett, Penn State

Torka slog ut Maya-kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Den mäkta och högt utvecklade Maya-kulturen som länge levde och frodades i Mellanamerika dog till slut långsamt ut och upplöstes. Forskare tror sig nu veta varför.

Torka bidrog starkt till Maya-kulturens slutgiltiga öde. Detmenar forskare bakom en ny studie som har gått igenom hur klimatet såg ut underden långa period då Maya-samhället var en stormakt att räkna med.

– Och det är inte bara torkan i sig som är viktig, utan ocksåvad som kom till följd av den. Den gjorde bland annat att befolkningen spredsöver större ytor vilket gjorde det svårare att hålla ihop Mayas politiskasystem och i slutändan hela samhället, säger Douglas Kennett, en av forskarnabakom studien.

Studerade regn ochMayas egna ”historieböcker”

För att komma fram till den slutsatsen har forskarnastuderat två saker:

Dels har man tittat på droppstenar i en grotta näraMayakulturens politiska centrum. I dessa droppstenars kemiska sammansättningkan forskarna se om det har regnat mycket eller lite under en viss period.Forskarna valde att titta på de senaste 2000 årens regn och täckte därmed inMayakulturens storhetstid.

Sedan jämförde forskarna resultatet av regnanalysen medMayafolket egna nedteckningar av sin historia. Maya ristade nämligen in storahändelser på stora stenblock, och forskarna såg att saker som rivalitet, krigoch allianser förekom mycket oftare under perioden 660-900 e.Kr. Det menar mantyder på att samhället och det politiska systemet var i gungning.

Men man såg också en långsam förändring av klimatet och attdet gick åt en allt mer torrare tid. Efter många hårda år var det till slut enhundraårig torka på 1000-talet som blev dödsstöten för det storslagnaMayariket, menar forskarna.

”Många saker speladein”

Johan Normark är arkeolog vid Göteborgs universitet och harforskat länge på Mayafolket och deras kultur. Han ser både positiva ochnegativa saker med den nya studien.

– Det är väldigt intressant att man med så lite som etthalvårs noggrannhet har kunnat se hur nederbörden har varierat under tidensgång. Och det är ingen tvekan om att de klimatförändringar som forskarna serockså spelade roll för Mayakulturens fall.

– Men jag är övertygad om att det finns andra faktorer somockså spelade in. Bland annat så skedde stora förändringar i maktförhållandenmellan Maya och dess grannkulturer under Maya-epoken. Och nya handelssystemgjorde också att Mayafolket var tvungna att förändra sig på olika sätt.

– Så den här studien befäster att klimatförändringar var viktiga,men den tar inte upp sociala, ekonomiska och religiösa faktorer som kan havarit minst lika viktiga.

Studien publiceras nu i den vetenskapligatidskriften Science.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.