Ett av pilskaften har fortfarande röd färg på sig och flera av skaften har kvar bindningar som är gjorda av senor. Nu hoppas forskarna att objekten ska kunna berätta mer om de jägare som vistades här för flera tusen år sedan.
Norrlands förhistoria
Pilskaften ska nu till forskarnas laboratorier för att åldersbestämmas. Men fynd från tidigare år visar att pilskaften kan vara 2000 till 3000 år gamla.
– Det här kommer att bidra till det vi vet om Norrlands historia. Det är viktigt att sprida att Norrland faktiskt har en förhistoria, säger Kerstin Lidén som är professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet.
Hon leder projektet Glaciärarkeologi i Sápmi som har pågått i fyra år. Men i årets sommar-expedition i Arjeplogs- och Jokkmokksfjällen fann de många fler fynd än vad de någonsin har gjort de tidigare åren. Så sent som förra sommaren låg fynden fortfarande gömda under permanenta snöfält.
Därför hittas de nu
– Snösmältningen går väldigt snabbt just nu och det är en stor tragik i det här området. Men det är därför vi hittar alla de här pilskaften just nu, säger hon.
Allt tyder på att det finns fler föremål att hämta när de permanenta snöfälten krymper ännu mer. Och det är bråttom. Fynden riskerar att förstöras när de tinar fram.
– Det betyder att man måste ut och leta mer, för att de kommer att försvinna och då kommer vi inte att veta något om förhistorien här, säger Kerstin Lidén.
Spela videon ovan för att se när forskarna hittar de tusen år gamla pilskaften.