Jägarförbundet vill se förenklade försäljningsmöjligheter av vildsvinskött. I dag kan jägare inte sälja köttet vidare direkt till konsumenter utan bara till godkända vilthanteringsanläggningar. Detta eftersom det finns en viss risk för trikiner, som är små maskar som kan infektera människor, i köttet.
– Väldigt få jägare kan tänka sig att skjuta ett vildsvin utan att ta till vara på köttet. När frysboxen är full hemma i dag har man ingen möjlighet att ge bort eller sälja köttet, och den möjligheten tycker vi måste finnas, säger Anders Nilsson biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
Regeringen satsar på trikintester
Han tror att sådana lättnader gör att det blir lättare att begränsa och reglera den svenska vildsvinsstammen.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) delar bilden av vildsvin är ett problem för det svenska jordbruket. I sin budgetproposition för 2021 satsar regeringen 20 miljoner årligen 2021 till 2025 för att subventionera kostnaden för trikintester.
Kan bli ökad avskjutning
– Vi har lämnat ett antal uppdrag som handlar om att man ska få mer vildsvin på tallriken, helt enkelt. Man ska skapa dessa incitament för att få folk att vilja jaga också, för det räcker inte med att det är möjligt att jaga, du måste få jägare som vill, och då behöver man ha avsättning för köttet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
Enligt henne ser regeringen även över frågan om viltutfordring och andra hjälpmedel vid jakten. Hon utesluter inte heller att fler beslut kommer att tas för att öka avskjutningen.