Färre vill gifta sig i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Färre hindersprövningar och inställda vigslar – fler avstår från att gifta sig under coronapandemin.

Enligt församlingar som SVT Nyheter har pratat med är det Folkhälsomyndighetens begränsningar som är orsaken.

– Vi har bara ett par vigslar som inte är avbokade, säger Håkan Toresson på Frösö kyrka.

Det blir färre giftermål mellan hägg och syren i år. Det visar bland annat statistik över antalet hindersprövningar som minskade betydligt under april 2020 – 4 797 stycken – i jämförelse med samma månad 2019 då det gjordes 6 828 hindersprövningar.

SVT Nyheter har gjort nedslag hos tre populära vigselkyrkor i Sverige som alla beskriver liknande situationer: en stor del av bröllopen har antingen ställts in eller skjutits upp – och det är covid-19 som sätter käppar i hjulet.

Coronapandemin

”Gäster kan tillhöra riskgrupp”

– Det är helt klart färre vigseltal, folk väljer att ställa in eller skjuta upp till nästa år, säger Jeanette Agnrud, kommunikatör på Tyresö församling i Stockholms län.

Tyresö kyrka har inte satt stopp för vigslar, utan det är brudparen själva som väljer att vänta, säger Jeanette Agnrud. Hon tror att begränsningen av antalet gäster är den vanligaste anledningen till att man ställer in. 

– Giftermål  är en stor händelse i livet och självklart har man tänkt att det ska vara många närvarande. Många av gästerna man vill ha där kanske tillexempel hör till en riskgrupp.

”Hoppas på drop in-bröllop istället”

Daniel Tisell, kyrkoherde på Råda Kyrka i Västra Götaland, ser en liknande trend i sin församling.

– De flesta vigslarna under försommaren har skjutits upp. Antingen till augusti, september eller ett helt år. Vi har också ett gäng som har blivit inställda. Men vi ska ha drop in-vigsel i slutet på maj, det skulle inte förvåna mig om vi fick en del sådana i stället, säger Daniel Tisell.

Precis som Jeanette Agnrud säger han att den vanligaste orsaken till att bröllopen ställs in är femtio personers-gränsen.

– Men det känns ju tråkigt. Det är trist att inte få vara med vid de här tillfällena eftersom det är en stor högtid.

Daniel Tisell säger att många brudpar självklart är besvikna, men att de flesta visar stor förståelse för situationen. 

”Lever på hoppet”

Håkan Toresseon, kyrkoherde på Frösö kyrka utanför Östersund i Jämtland, säger också att brudpar ställer in eller skjuter upp för att kunna ha fler gäster närvarande vid ett senare datum. 

– Vi har fortfarande vigslar i slutet av sommaren, där lever man nog lite på hoppet. Men från nu fram till midsommar så är det väldigt lite. Vi har bara ett par tre vigslar som inte avbokade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet