• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer inte att påverka smittspridningen i Sverige – men det kan ändå finnas en poäng med att kräva negativt covidtest vid inresa från Kina, enligt Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten. Hör henne förklara i klippet. Foto: Adam Ihse/TT och SVT

FHM: Kinatest kommer inte ha effekt på smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att resenärer från Kina ska testas för covid efter den explosionsartade ökningen av kinesiska covidfall. Men effekten av testens inverkan på smittspridningen kommer att vara marginell, uppger myndigheten.

Samtidigt uppger WHO att analyser av den data som finns tillgänglig från Kina inte visar på att någon ny virusvariant eller mutation av betydelse sprids där.

Folkhälsomyndigheten (FHM) föreslog på tisdagen att regeringen ska förbereda för krav på negativt covidtest för resenärer från Kina. Myndigheten konstaterar att väldigt mycket är oklart om smittläget i Kina

I SVT:s Morgonstudion under onsdagsmorgonen uppger avdelningschefen Sara Byfors att testning av Kinaresenärer kommer att ha marginell effekt på smittspridningen i Europa.

– Det är klart att det är bra att personer med en pågående covidinfektion inte sätter sig på ett plan och blir sjuka men det kommer inte att påverka smittspridningen här, säger Byfors.

Ali Mirazimi, adjungerad professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet i Solna, håller med om att väldigt lite är känt om virusvarianterna i Kina.

– Att kräva negativa covidtester är en försiktighetsåtgärd som är baserad på ett hypotetiskt underlag, säger han till TT.

Han konstaterar också att effekten kan bli marginell. En orsak är att inte fler än en handfull länder i Europa än så länge kräver att resenärer från Kina ska testa sig.

Dödssiffror rapporteras inte

Information om hur många som är drabbade av covid i Kina saknas, liksom om de behöver intensivvård och respirator. Dödssiffror rapporteras inte.

– Vi vet bara det som kineserna vill rapportera, säger Ali Mirazimi.

TT: Kan resenärer från Kina bära med sig en ny, okänd variant av covidviruset?

– Det vet vi inte, men det senaste året har omikronvarianter spridits hejdlöst i Europa och världen. Sannolikheten är ytterst liten att någon mycket värre variant dyker upp i Kina.

– Men risken finns att en ny variant slipper igenom våra covidtester. Det är inte säkert att de fungerar.

Drar klockan tillbaka

Folkhälsomyndigheten bygger sitt förslag på det oklara smittläget i Kina. Genom att införa krav på ett negativt test minskar risken att nya varianter sprids i Sverige, enligt myndigheten.

– Vi tycker det är bra att förbereda inför det här. Det kan vara en åtgärd som har effekt på att fördröja en introduktion av en ev ny virusvariant, säger Sara Byfors.

Enligt Byfors är det dock troligt att det är omikronvarianter eller undervarianter av omikron som sprids i Kina, samma varianter som cirkulerar i Europa.

Det är också vad världshälsoorganisationen WHO konstaterar. I ett pressmeddelande under onsdagen skriver organisationen att man inte upptäckt någon ny variant eller mutation av viruset av större betydelse i den sekvenseringsdata som finns tillgänglig från Kina.

3 frågor om Covid-situationen i Kina:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.