Fyra personer häktades på onsdagen misstänkta för inblandning i påskhelgens upplopp. I Örebro har det våldsamma upploppet lämnat spår. Kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) säger att han forfarande blir arg och chockad över helgens scener.
– Det var fruktansvärda scener som utspelade sig i Sveaparken i fredags och det tar fortfarande på mig.
Rasmus Paludan har sagt att han kommer söka tillstånd för nya demonstrationer nästa vecka i flera städer, däribland Örebro.
– Vi vill förstås inte att han kommer tillbaka och vi vill inte att våldsverkarna kommer tillbaka. Samtidigt är det en polisiär uppgift att upprätthålla de mänskliga rättigheterna i Sverige och de grundlagsskyddade rättigheter vi har, säger John Johansson (S).
Kommuner har vädjat
Bland de kommuner som tidigare motsatt sig Paludans manifestationer finns Linköping och Norrköping. Inför Paludans planerade besök på påskdagen vädjade de till polisen om att sammankomsten skulle stoppas. Detta mot bakgrund av det som inträffade i andra städer dagarna innan.
Ett sådant resonemang är dock inte juridiskt hållbart, enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
– Så kan man faktiskt inte resonera. Varje situation, varje ansökan om ett demonstrationstillstånd måste prövas utifrån sina egna meriter och inte baseras på vad som hänt tidigare, säger han i Morgonstudion.
Enligt Funcke kan polisen däremot göra bedömningen att plats eller tidpunkt är olämplig ur säkerhetsaspekt. I så fall bör man föra resonemang med den som ansökt om att flytta på demonstrationen, menar han.
– Men demonstrationsfriheten måste ändå få komma till uttryck. Så utgångspunkten är att om han söker på nytt så bör han få ett ja, säger Nils Funcke.