Kartan visar Grönland, Kanada och USA markerade i grönt, samt Panamakanalen. Den intilliggande sektionen visar Donald Trump vid ett podium med amerikanska flaggor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur sannolikt är det att Trump får de områden han vill ha? Se klippet där vi går igenom land för land. Foto: MapTiler/OpenStreetMap & Reuters

Trumps drömkarta ritad: ”Sätter Amerika först”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump vill återta mark och se andra enorma landområden bli en del av USA. ”Inte en chans”, svarar ländernas premiärministrar och statsöverhuvuden.

Men den amerikanska presidenten utesluter varken militära eller ekonomiska medel för att få som han vill.

– Vi gav bort och nu tar vi tillbaka.

Med Grönland, Kanada och Panamakanalen under kappan skulle USA få stora tillskott i pengar och makt. Och USA:s Donald Trump hymlar inte med sina intressen att lägga vantarna på var och en av dem för att stärka landet.

– Jag kommer helt enkelt sätta Amerika först, sa presidenten strax efter sin installation i Vita huset.

Men orsakerna till varför områdena skulle gynna jätten i väst varierar. Grönlands placering på världskartan ger till exempel unika militära möjligheter, samtidigt som det döljer sig stora fyndigheter i marken.

Utesluter inget för att få Grönland

I december återuppväckte Trump starka uttalande från sin första presidentperiod 2017-2021, då han kallade Grönland en absolut nödvändighet för USA.

Han har sedan dess varken uteslutit militära eller ekonomiska medel för att få placera den amerikanska flaggan på ön, som till storleken är världens största.

– Nej jag kan inte utesluta någonting av det. Men jag kan säga att vi behöver Grönland för ekonomisk säkerhet, sa Trump i januari i år.

Handelstullar nyckeln i Panama

Inte heller utesluter han militära medel för att åter ge USA kontroll över Panamakanalen – en vältrafikerad konstgjord vattenväg som binder samman Atlanten och Stilla havet.

Kanalen ägdes av USA i decennier efter att de hjälpt Panama till självständighet i början av 1900-talet. Men när relationen mellan länderna kulminerade skrev den då sittande presidenten Jimmy Carter i slutet av 70-talet under på att sakta överlåta kanalen till Panama.

Nu har Panama haft total kontroll i 25 år, och med det kontroll över handelstullarna, som Trump inte längre vill att USA betalar.

– Kanalen är och förblir Panamas, säger landets president José Raúl Mulino.

Den 51:a delstaten

”Det finns inte en chans i helvetet att Kanada blir en del av USA”, har premiärminister Justin Trudeau skrivit på X.

Utspelet kom som ett svar på att Trump sagt att han inte utesluter ekonomiska medel för att göra Kanada till den 51:a delstaten. Han har till exempel hotat att införa höga tullavgifter på varor från landet.

Dock dras en hård linje över militära medel. Och att vilja radera den av Trump kallade ”artificiella linjen” som är gränsen mellan länderna, kan enligt uppgifter vara ett spel för att få vissa policyer att gå hans väg.

– USA och Kanada tillsammans: Det skulle verkligen vara någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.