När IS sista fäste har fallit aktualiseras frågan om vad som ska hända med de IS-anhängare som vill återvända till sina hemländer.
I Storbritannien tar man ifrån en ung kvinna hennes medborgarskap.I Sverige kriminaliserades terrorresor år 2016 men ännu är det inte olagligt att vara medlem i IS. Men regeringen siktar på att få en lagstiftning om kriminalisering av att delta i terrororganisation på plats till hösten.
Detta är alldeles för sent, enligt riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
– De kommer att dyka upp här förr eller senare och då släpps de in och de kommer att gå fria. Vi borde kriminaliserat medlemskap i terrororganisation för länge sedan, säger han.
Svårt att definiera
Men alla håller inte med. Advokaten Mikael Westerlund menar att ett stort problem med förslaget är att det är mycket svårt att definiera vad en terrororganisation är för något.
– Tittar du över tid så har det förändrats, och det har att göra med politiska opinioner. Ta till exempel den kamp som Nelson Mandela drev så var det ju terrorklassat i stora delar av världen. Han kallades länge terrorist men i dag säger vi att ANC var frihetskämpar, säger han.
Den invändningen ger terrorforskaren Magnus Ranstorp inte mycket för.
– Det handlar ju inte om vilka organisationer som helst utan just de som är uppe på EU:s och FN:s terrorlistor, säger han.
”Högst tveksamt”
Mikael Westerlund menar också att det finns en godtycklighet i att utvidga gärningsmannaskapet för mycket och frågar sig hur gränsen för vad som är att vara delaktig i ett brott, ska dras.
– Passar jag nåns barn i Sverige och han åker och spränger sig i Damaskus tunnelbana, har jag då främjat en terrorists gärning? Det är högst tveksamt, säger han.
Enligt honom är allt det som man vill kriminalisera redan kriminellt.
– Krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten, mord, våldtäkt träffas ju redan av den lagstiftning vi har. Och om man kommer hem till Sverige och det finns anledning att tro att de har begått en olaglig gärning så ska de förstås genomgå rättslig prövning, säger han.
Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live torsdag den 21 februari, klockan 22:00 i SVT1. Medverkar gör bland andra Hanif Bali (M), Rasmus Ling (MP), Magnus Ranstorp och Mikael Westerlund.