Forskarna León Poblete och Miguel Santos skriver om krisen i Venezuela i debattinlägget ”Så kollapsade nationen Venezuela”. Nedan en kort bakgrund till den ekonomiska krisen i landet.
- Venezuela befinner sig i en djup ekonomisk kris. Landet lider har brist på mat, medicin och arbete.
- En stor del av befolkningen lever i extrem fattigdom. På grund av hunger har över hälften av invånarna tappat minst 11 kilo av sin vikt det senaste året.
- Den ekonomiska krisen har förvärrats av den sjunkande oljeproduktionen, kompetensflykt, korruption och brottsligheten i landet. Flera av venezuelanerna utvandrar nu till grannländerna.
- Dagens Venezuela präglas till stor del av landets tidigare president Hugo Chávez. Efter att ha vunnit valet 1998 startade han en ”bolivarisk revolution”, döpt efter frihetshjälten Simón Bolívar som var tänkt att föra landet i socialistisk riktning.
- Venezuela har en av världens största oljereserver och landet har tidigare klarat sig relativt bra tack vare stabilt höga oljepriser. Efter att Hugo Chávez valts om flera gånger dog han år 2013, och året efter kollapsade oljepriset.
- Efter Chávez död blev Nicolás Maduro president för Venezuela. I maj 2018 återvaldes han i ett kritiserat val.
- Oppositionen hävdar att valprocessen inte var giltig och enligt vittnesuppgifter lockades väljare med belöningar om de röstade på Maduro. Även USA och EU uttryckte skepsis till valet.
- Landet lider idag av en hyperinflation som ligger på över 45 000 procent årligen. Bara i juni i år juni steg matpriserna med 183 procent.
- Hyperinflation innebär en hög och ofta, som i Venezuelas fall, accelererande inflation. Detta innebär att värdet på landets valuta sjunker medan priserna på de flesta varorna stiger snabbt.
- En månadslön, som ligger på 5,5 miljoner bolivares, motsvarar idag cirka 1,5 dollar. Pengarna räcker knappt till 30 ägg som kostar runt 5 miljoner bolivares.
Källor: Reuters, TT, ENCOVI-rapporten