Regeringen fortsätter stänga ute de unga från bostadsmarknaden. Idag införs nämligen strängare amorteringskrav, vilket kommer göra det ännu svårare för unga att köpa sin första bostad.
Den 30 november 2017 beslutade regeringen att höja amorteringskravet med 1-3% för de som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt.
Kritikerna har varit många, bland annat flertalet byggbolag, Fastighetsmäklarföreningen och Bankföreningen.
Till och med det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm fördömer de nya kraven och menar att det kommer slå illa mot marknaden.
Bostadsmarknaden är sjuk. Den fullkomligen feberyrar.
Så har det varit under lång tid, men ingen regering har agerat.
Byggtakten har varit för långsam, byggreglerna har staplats på varandra samtidigt som amorteringskrav, reavinstskatt och hyresregleringar har stoppat flyttkedjan.
Det nya amorteringskravet tillsammans med alla dessa faktorer kommer göra att fler sitter kvar i sina boenden, även fast de behöver och vill flytta till ett annat.
Det här gör marknaden stel, när vi istället behöver skapa förutsättningar för flyttkedjor.
Amorteringskrav kopplat till bruttoinkomsten är en tvingande åtgärd som försvårar för hushållens möjlighet att efterfråga bostäder, på dagens bostadsmarknad är det det sista som Sverige behöver.
För varje reglerande åtgärd av denna typ så minskar banken och bolånetagarens förhandlingsfrihet och flexibilitet att nå en lösning anpassad efter den enskildes behov.
Bostadsmarknaden har två problem:
- för få bostäder
- för liten marknad
Lösningen är inte att dra ner ännu mer på det sistnämnda.
Den ickefungerande hyresmarknaden får också effekten att många ungdomar får skramla ihop till kontantinsats och köpa sin första bostad tidigare än förr.
På grund av det skärpta amorteringskravet kommer det bli ännu dyrare och svårare att göra just det.
I en undersökning gjord av Hyresgästföreningen uppger 81,8% av de unga vuxna som bor hemma att de vill flytta hemifrån. Samtidigt uppger 251 av landets 290 kommuner att det råder bostadsbrist.
För att unga ska kunna inleda sin bostadskarriär krävs det flyttkedjor som frigör bostäder, snarare än regleringar som stärker redan starka inlåsningseffekter.
Unga som redan idag har svårt att komma in på bostadsmarknaden, kommer att drabbas hårdast av regeringens nya amorteringskrav.
Särskilt de vars föräldrar saknar resurser eller vilja att hjälpa till med en kontantinsats.
Sverige är i desperat behov av en fungerande bostadsmarknad. Då krävs en bostadsreform för färre regler och enklare vägar till första bostaden.
Amorteringskravet är den första av den oerhörda mängd regler som måste utgå. När det till och med det egna socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm larmar om det nya amorteringskravet så borde regeringen förstå att något är oerhört fel.
Att försöka få bukt med en överreglerad marknad genom fler regleringar är som att släcka en eld med bensin.