Joakim Dillner, Ordförande, Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention. Barbro Sjölander Ordförande, Nätverket mot gynekologisk cancer. Foto: Anna Molander, NordForsk/Kim Wendt
Debattinlägg

”Regeringen – när får vi en deadline för utplånandet av livmoderhalscancer?”

”Vi vill att Socialminister Lena Hallengren omedelbart tar tag I denna fråga, och sätter ett tidsmål när Sverige ska ha utrotat livmoderhalscancer, samt tillsätter ansvariga på nationell nivå som ser till att målet nås”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Barbro Sjölander
Ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer
Joakim Dillner
Ordförande, Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det är bra att regeringen nu bestämt att HPV-vaccinera pojkar. Nu är det dags att ytterligare förstärka bekämpandet av HPV-relaterad cancer genom att starta ett utrotningsprojekt mot livmoderhalscancer!

Vi vill att Socialminister Lena Hallengren omedelbart tar tag i den här frågan, och sätter ett tidsmål när Sverige ska ha utrotat livmoderhalscancer, samt tillsätter ansvariga på nationell nivå som ser till att målet nås.

Cancer orsakad av Humant Papillomvirus (HPV) tillhör våra vanligaste och allvarligaste cancerformer som drabbar både män och kvinnor. Idag vaccineras flickor i mellanstadiet mot HPV och från nästa år även pojkar.

Allt fler kvinnor i Sverige drabbas av livmoderhalscancer och 95 procent av fallen orsakas av HPV. Redan 2016 uppmanade WHO till global utrotning av livmoderhalscancer. Flera länder har startat ambitiösa utrotningsprojekt.

Australiens hälsoministerium har satt utrotning av livmoderhalscancer till 2028 som mål. Deras kampanj börjar från ett redan ambitiöst program, där organiserad HPV-vaccination av kvinnor upp till 26 års ålder infördes redan 2006.

Man bytte också till HPV-baserad cervixscreening på ett och samma datum över hela landet. Det är dags att Sverige tar efter!

Vi vill se ett utrotningsprojekt för livmoderhalscancer!

Ett utrotningsprojekt består av två delar:

• Kompletterande hälsokontroll: Att så snart som möjligt nå de kvinnor som bäst behöver screening med så effektiv screening som möjligt.

En majoritet av Sveriges kvinnor har under lång tid deltagit i screening med normala prov och har mycket låg risk för livmoderhalscancer. De som har hög risk är kvinnor med cellförändringar som inte följts upp ordentligt eller som inte deltagit i screening. Det handlar om drygt 250 000 kvinnor.

• Kompletterande vaccination: Att så snart som möjligt nå ut med en effektiv HPV-vaccination som får stopp på spridningen av HPV-virus för de kvinnor som löper risk att få livmoderhalscancer .

Det idag använda vaccinet skyddar till 90 procent mot livmoderhalscancer och används brett i flera länder – i exempelvis USA får alla detta vaccin upp till 26 års ålder.

Sverige bör inte vara sämre! Från 23 års ålder kallas alla kvinnor i Sverige till screening och kan då erbjudas både HPV-vaccination och HPV-screening.

Vaccination är så effektivt att de allra flesta kvinnor som är HPV-negativa, och som får ett modernt HPV-vaccin, har ett gott skydd mot framtida livmoderhalscancer.

Dessutom skulle sådan vaccination inom det allmänna screeningprogrammet troligen leda till att HPV-viruset snabbt slutade cirkulera i Sverige.

De viktigaste ledorden för utrotningen av livmoderhalscancer är att det är riktade insatser och att det är en i tiden begränsad engångsinsats.

Den infrastruktur som är avgörande för en framgångsrik utrotning är ett heltäckande nationellt kvalitetsregister som kan användas både för att rikta insatserna och att följa upp projektets framgång – och det har vi i Sverige.

Om viljan och genomförandekraften finns kan Sverige förstärka bekämpningen av HPV-relaterad cancer och utrota livmoderhalscancer i en nära framtid!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.