En kvinna som skriver. Arkivbilder.
En kvinna som skriver. Arkivbilder. Foto: TT
Debattinlägg

”Inför mail-förbud efter arbetstid”

Opinion ·

”Att vara ständigt tillgänglig bidrar till stressen och skapar suddiga gränser och förväntningar. Ett förbud inom all slags digitala kommunikationssätt kan bidra till en normförskjutning”, skriver Ingemar Tigerberg.

Om debattören

Ingemar Tigerberg
Redaktör och omvärldsanalytiker, magasinet Camino

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Stress är en folksjukdom som samhället borde göra mer för att förebygga. Antalet fall av stressrelaterade sjukskrivningar, som utmattningssyndrom, ökar lavinartat i Sverige.

LÄS MER: Sjukskrivningar av psykiska skäl fördubblade

Självklart måste individen vara med i både det förebyggande och det läkande arbetet, men det finns också mycket som samhället kan göra bättre för att förebygga och underlätta.

1. Inför mail-förbud efter arbetstid

Att vara ständigt tillgänglig bidrar till stressen och skapar suddiga gränser och förväntningar. Ett förbud (inom all slags digitala kommunikationssätt) kan bidra till en normförskjutning som förflyttar förväntningarna.

Detta är inte helt okomplicerat med tanke på många företags oregelbundna arbetstider och internationella struktur, men i Frankrike finns redan en sådan lag, vilket visar att det är möjligt.

Ett praktiskt sätt att lösa det på kan vara att anställda enbart kan logga in på mail-servrar och motsvarande under sin arbetstid.

2. ”Tillitsmodellen” hos myndigheter: Människor ska inte misstänkliggöras

Många av de som har det tuffast i samhället upplever sig motarbetade och misstänkliggjorda av myndigheters krav och byråkrati.

Skatteverket gick igenom en medveten förändring i sina kärnvärden och vilken inställning de ska ha gentemot medborgare. Deras utgångspunkt är numera att ”alla vill göra rätt för sig”.

Detta har skapat en tillmötesgående kultur hos handläggare och en rad nya smidiga tjänster som gör det lätt att göra rätt.

3. Subventionerad samtalsterapi hos valfri terapeut.

Idag är det ofta långa köer till vårdcentralernas psykologer och privat terapi kan vara dyrt.

I Skåneregionen får den som av en läkare bedöms behöva samtalsterapi, fritt välja terapeut. Landstinget betalar kostnaden men ersätts delvis av staten genom rehabiliteringsgarantin.

Utvärderingen av projektet visar att när insatserna sattes in tidigt, vilket var enklare när utbudet av behandlare var större, minskade sjukfrånvaron med 26 procent.

Vinsterna var minskat lidande hos patienter men också minskade samhälleliga kostnader motsvarande 5 gånger pengarna.

Detta liknar systemet som finns i Tyskland med fri terapi, vilket också lett till en normalisering och avdrama
tisering vad det innebär att besöka en psykolog.

LÄS MER: SR Vetandets värld I Tyskland är psykoterapi gratis för alla

4. Mer tillgänglig förskola.

De flesta förskolor har förlegade öppettider, anpassade efter traditionella kontorstider. Skift- och nattarbetande har få alternativ, vilket ofta innebär långa restider och krångliga livspussel.

I Göteborg och i många andra kommuner finns dessutom en gräns på 15 timmars förskola per vecka för det äldre barnet, om en förälder är föräldraledig med ett yngre barn. Ibland är dessa timmar anvisade på särskilda tider.

I Stockholm har man länge haft rätt till 30 timmar per vecka och sedan något år tillbaka är detta utökat till heltid. Där finns även satsningar på utökade öppettider och nattis.

5. Obligatorisk friskvård på arbetstid

En del företag har redan i dag betald friskvård under arbetstid, men många har inte det, troligen ofta där det behövs som mest.

Att viss friskvård kan ske under arbetstid leder utöver träningens direkta hälsoeffekt även till minskad press i livspusslet.

När Folktandvården i Stockholm fick obligatorisk träning på arbetstid minskade sjukfrånvaron och produktiviteten ökade, trots att arbetstiden minskade, visar forskning från Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Några av de här förslagen leder inte bara till minskad stress och ökad livskvalitet för många utan kan även medföra mindre klimatutsläpp.

Personliga tjänster, det vill säga när vi betalar för någons tid innebär ofta låga klimatutsläpp per spenderad krona, oavsett om det är i privat eller offentlig regi.

Dessa tjänster är även av en sådan karaktär att de inte lättvindigt rationaliseras bort genom digitalisering, vilket innebär att satsningarna också skulle innebära en investering i kampen mot arbetslöshet.

Alla vinner på att samhället drar i bromsen.

-----------

Fotnot: Texten är en passning till komikern Karin Adelskölds krönika på temat #draibromsen där hon efterfrågade fokusförflyttning från individuella till samhälleliga åtgärder för att förebygga utmattningssyndrom. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.