Debattinlägg

”Jag måste kunna se mina barn i ögonen”

Opinion ·

Hör två av yttrandefrihetens förkämpar berätta om sin syn på det fria ordet – och varför man inte kan ta det för givet.

– Det finns inga gränser för hur hemska åsikter man får ha, säger journalisten Janne Josefsson, och poängterar att skillnaden mellan ett totalitärt och ett demokratiskt samhälle är yttrandefrihet.

Janne Josefsson har för många blivit en symbol för det fria ordet, i somras var hans sommarprat i Sveriges radio ett av de mest lyssnade – och debatterade – programmen.

Advokaten Anne Ramberg är en tung makthavare inom det svenska rättsväsendet och har under sina 17 år som generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund ofta deltagit med hårda formuleringar i den offentliga debatten och visat att hon inte drar sig för kontroversiella frågor.

– Jag tycker att man får tåla rätt mycket för att upprätthålla yttrandefriheten, säger Anne Ramberg.

I klippet ovan ger Janne Josefsson och Anne Ramberg sina perspektiv på yttrandefrihet utifrån lång erfarenhet i sina respektive yrken.


Läs mer: Janne Josefsson i Sommar i P1

Läs mer: Anne Ramberg i Söndagsintervjun

 

VAD ÄR YTTRANDEFRIHET?

  • Yttrandefrihet innebär att alla invånare har rätt att uttrycka sig, ta del av och sprida information och åsikter. Du ska inte blir straffad för dina politiska yttranden. I Sverige är yttrandefriheten grundlagsskyddad. Det innebär att lagen är svårare för politiker att ändra på än andra lagar.
  • Efter andra världskriget ville FN försäkra sig om att liknande övergrepp som begåtts i Tyskland inte skulle kunna ske i framtiden. Därför ingår yttrandefriheten i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. I artikel 19 kan man läsa:”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”
  • Det finns sådant du inte får säga: Du får enligt brottsbalken inte förtala någon, det är också olagligt med hets mot folkgrupp och uppvigling.
  •  I vissa länder är yttrandefriheten begränsad. I Kina finns en omfattande censur, och delar av Internet, som Facebook, kan inte nås från landet. I Nordkorea saknas yttrandefrihet helt. Efter statskuppsförsöket i Turkiet förra sommaren har det även där förekommit stora inskränkningar i yttrandefriheten.
     

KÄLLOR: FN, Svenska PEN, Wikipedia

Läs också: Fem fakta om yttrandefrihet

Janne Josefsson

Programledare och grävande reporter på SVT:s Uppdrag granskning. Har fått Stora Journalistpriset två gånger och Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden fyra gånger. Fick i våras stor uppmärksamhet för reportaget om Pojkarna från Fittja som var en uppföljning på tv-programmet Fittja Paradiso från 1999. Han har även programlett Striptease och Debatt i SVT. Startade sin journalistkarriär på Sveriges Radio.

Anne Ramberg

Advokat och generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund. Hon är bland annat ledamot i Domarnämnden, Ad hoc-domare i Europadomstolen och ledamot i Ekobrottsmyndighetens insynsråd, samt har flera internationella uppdrag som till exempel styrelseledamot i IBA Human Rights Trust. 2006 belönades Anne Ramberg med H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i högblått band för ”framträdande insatser för svenskt rättsväsende”.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.