Bokmässans vd Maria Källsson.
Bokmässans vd Maria Källsson. Foto: TT
Debattinlägg

”Vi är inte naiva”

Opinion ·

”Visst stämmer det att vi kan porta extrema utställare från Bokmässan – vi avgör vilka som får ställa ut – men från samhället kan vi inte porta dem”, skriver Maria Källsson, VD Bokmässan.

Om debattören

Maria Källsson
VD Bokmässan

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Frågan kan tyckas enkel. Varför skall vi godkänna en utställare vars åsikter vi fördömer?

Vi har respekt för dem som kritiserar Bokmässan, men det är ingen enkel fråga; hur vi med tolerans kan bemöta intolerans är ett svårt dilemma.

Visst stämmer det att vi kan porta extrema utställare från Bokmässan – vi avgör vilka som får ställa ut – men från samhället kan vi inte porta dem. Värderingarna finns och vinner mark – ofta hjälpta av ett betydande martyrskap.

I debatten är det tydligt att många ser Bokmässan som en slags festival, med inbjudna gäster som delar samma värdegrund. Eller så hänvisar man till Bokmässan som kommersiell aktör med möjlighet att öppna – eller stänga – dörren för vem man vill.

Vi vill därför påminna om vår egen definition av vad en Bokmässa är:

En bokmässa är en unik företeelse i samhället, ett öppet torg – där åsikter möts och bryts. Den öppna arenans möjligheter till fri åsiktsbildning och yttrandefrihet är Bokmässans kärna.

Om vi börjar recensera åsikter som håller sig inom lagen så hamnar vi i svåra gränsdragningar. Ska konservativa religiösa aktörer stoppas? Homofobiska böcker?

Vänsterextrema förlag som ger ut revolutionära handböcker? Även avskyvärda åsikter kan därför förekomma på en bokmässa – så länge de ryms inom demokratins gemensamma regler: lagen.

Det är priset en bokmässa måste betala för att vara ett demokratiskt forum, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas. Bakom denna princip ställer sig också det internationella nätverket av bokmässor, Ferieros.

Årets bokmässa har över 3800 programpunkter, varav 400 seminarier. 250 programpunkter behandlar just frågan om hur vi kan bekämpa högerextremism och intolerans.

På Bokmässan får besökarna till exempel möta Emerich Roth, som själv överlevt förintelsen, i ett seminarium som Lärarnas Riksförbund arrangerar om hur vi motverkar extremism.

Artisten Jason Diakité samtalar med bland andra Teskedsorden om hur vi kan skapa ett mer tolerant samhälle. För att ta två exempel ur programmet.

Totalt är 2500 författare från ett 40-tal länder på plats och möter sina läsare. Ändå har alltifrån stora förlag till myndigheter känt sig tvingade att motivera varför de väljer att delta på Nordens största kulturhändelse.

Vi känner frustration över att debatten så ensidigt handlar om Nya Tiders medverkan. En högerextrem aktör ges en stor medial roll på samhällsarenan – vill vi det?

Vi förstår att Nya Tiders närvaro är intressant att bevaka, men ställer oss frågan: är proportionerna rimliga? Vem vinner på att tusen och åter tusen artiklar har publicerats om Nya Tider det gångna året?

När det gäller den nazistiska demonstration som äger rum samtidigt som Bokmässan vill vi understryka något som utifrån våra principer för utställare är helt självklart: Nordiska Motståndsrörelsen är en våldsbejakande organisation som inte är välkommen till Bokmässan.

Vi är inte naiva inför Nya Tiders värderingar och agenda, men än så länge håller sig tidningen innanför demokratins spelregler: lagen.

----------------

Läs gärna mer om Bokmässans principer för utställare och våra värderingar här.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.