Enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, är klyftan mellan stad och land valets viktigaste fråga. Den påverkar andra frågor som skolan, vården och polisen. Trots det syns den sällan i medierapporteringen.
– Folk lever i olika verkligheter. På landet försvinner servicen samtidigt som man betalar högre kommunalskatter. Städerna har sina problem med segregation och huspriser. Och förståelsen mellan grupperna är inte speciellt stor, säger hon.
Det här förhållandet har påverkat flera val, inte minst Brexit-omröstningen i Storbritannien, där en större andel på landsbygden röstade för utträde ur EU.
– De kände inte att de vunnit lika mycket på EU-medlemskapet som de som bor i städerna gjort, säger Charlotta Mellander.
En tydlig klyfta
Även i det amerikanska presidentvalet blev klyftan tydlig.
– Jag tror det var 92 procent i Washington DC som röstade på Hillary Clinton och som vaknade upp dagen efter och undrade vad sjutton hände, säger Charlotta Mellander.
Hon tror att vi kan få se liknande resultat i årets riksdagsval.
– Politikerna har kommit för lätt undan när de säger att hela Sverige ska leva, för det är ju inte det som händer. När människor flyttar försämras också servicen, men många bor ju kvar och får sämre livskvalitet, säger hon.
Mer orolig för organiserad brottslighet
Skillnaderna mellan städer och landsbygd syns tydligt i SOM-institutets statistik. Förtroendet för traditionell media är till exempel lägre på landsbygden. Där är man också mer orolig för organiserad brottslighet och ett ökat antal flyktingar. Det här visar siffror ur senaste SOM-undersökningen från 2017.
– Förtroendet för media och kanske speciellt public service tror jag hänger ihop med utbildningsnivån. Det finns fler högutbildade i städerna och de har högre förtroende för media, säger Ulrika Andersson, medieforskare på SOM-institutet.
”Makten ligger nån annanstans”
Skillnaderna syns också i inställningen till politiska förslag. Folk på landsbygden vill i större utsträckning ha fler poliser och hårdare straff. Det är också fler som vill minska invandringen och färre som vill satsa på mångkultur på landsbygden än i våra storstäder.
– Det kan bero på att man känner att makten ligger nån annanstans och gör den det kan man känna sig mer orolig och utsatt, säger Ulrika Andersson.
Vill lyfta rösterna från glesbygden
På torsdag debatteras bland annat kriminalitet i sista Opinion live före valet som sänds direkt från Mellerud i Dalsland. I programmet möter väljare, polis och politiker i Mellerud riksdagspolitikerna Emil Källström (C), Paula Bieler (SD) och civilminister Ardalan Shekarabi (S).
– Vi har valt att sända just från Mellerud för att vi vill lyfta rösterna från glesbygden. Vi tror att deras perspektiv är en nyckel till att förstå utvecklingen i svensk politik, säger Jorun Collin, projektledare på Opinion live.