Foto: RFSL, Lise Åserud / TT
Debattinlägg

RFSL: ”Vår styrka är partipolitisk bredd och mångfald”

”Vi kommer aldrig hålla med varandra om allt, men alla som brinner för förändring och väljer att engagera sig har rätt att må bra i sitt engagemang, skriver Sandra Ehne, RFSL:s nya förbundsordförande, i en replik till sin föregångare, Magnus Kolsjö.

Om debattören

Sandra Ehne
Förbundsordförande RFSL

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Med anledning av RFSL:s före detta tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjös debattartikel på SVT Opinion.

Magnus Kolsjö lyfter i sitt debattinlägg en diskussion om RFSL:s politiska inriktning. RFSL är en partipolitiskt obunden organisation som driver en mängd politiska frågor som är viktiga för hbtqi-personer.

Vi driver våra frågor framåt oavsett partifärg på motståndare och samarbetspartners. Det är så RFSL vunnit segrar tidigare och det är så vi ska fortsätta vinna fler.

RFSL anser att individen är den som är bäst lämpad att bestämma över sitt liv. Vi är samtidigt övertygade om att samhällets normer och strukturer påverkar oss alla. Som organisation jobbar vi för att få igenom allt ifrån enskilda lagändringar till stora skiften i samhället.

Ingenting av det placerar vi på en höger-vänsterskala.

Det visar sig ofta i vårt politiska påverkansarbete där det ibland är partier på vänstersidan som inte vill som vi, och ibland partier till höger.

Jag som förbundsordförande har inte heller detaljkunskap om hur mina ledamöters partipolitiska engagemang ser ut, än mindre vad de röstar på.

RFSL tar kraftigt avstånd från, och samarbetar inte med, antidemokratiska organisationer i någon form.

Kongressen i maj fattade beslut om uppdaterade förhållningsregler till rasistiska och antidemokratiska organisationer. Den säger bland annat att en förtroendevald i RFSL inte kan uttrycka stöd för eller vara medlem i en antidemokratisk organisation.

Min företrädares avgång satte under våren igång en process inom RFSL som gick ut på att ta reda på vad som hänt under mandatperioden.

I den kartläggningen framkom en samstämmig bild av ett styrelsearbete präglat av bristande arbetsklimat, konflikter och dysfunktionalitet.

Det ledde fram till en åtgärdsplan som ska ge goda förutsättningar för den nyvalda förbundsstyrelsen att arbeta på framåt.

Som nyvald förbundsordförande tar jag självklart anklagelserna om tidigare missförhållanden på stort allvar. Jag ser det som min främsta uppgift att som RFSL:s förbundsordförande leda styrelsen och organisationen på ett hållbart och inkluderande sätt.

RFSL har sedan starten 1950 varit en bred och spretig rörelse för HBTQI-personers rättigheter.

Vi kommer aldrig hålla med varandra om allt, men alla som brinner för förändring och väljer att engagera sig har rätt att må bra i sitt engagemang.

Vår bredd är vår styrka, det är så RFSL vunnit politiska segrar tidigare och det är så vi tillsammans ska fortsätta vinna fler.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.