Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling har nu kommit hem till Göteborg efter att ha varit fast i Zambia i över en vecka. Teamet besökte Zambia för att granska hur det svenska biståndet till landet används. Gripandet skedde när teamet tillsammans med den lokale reportern Charles Mafa sökte upp en farm som ägs av chefen för en av de organisationer som får bistånd från Sverige. De framförde sitt önskemål om intervju utanför farmens grind till en vakt. Detta ledde till att polis kom till platsen och grep teamet, som först fördes till en lokal polisstation och senare till ett häkte där de satt inlåsta under två dygn.
Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling greps av zambisk polis på valborgsmässoafton, anklagade för olaga intrång, och släpptes efter två dygn i häkte. Teamet besökte Zambia för att granska hur det svenska biståndet till landet används. Foto: SVT / SVT Uppdrag granskning
Debattinlägg

”Svenskt bistånd ska inte finansiera zambisk korruption”

Uppdrag granskning ·

”Sverige har en decennielång tradition av att hålla utsugare och förtryckare under armarna. Zambia är en av våra mest långvariga biståndsmottagare. Det är helt oacceptabelt att två reportrar som granskar svenska biståndsmedel hanteras på detta sätt”, skrev Fredrik Segerfeldt på SVT Opinion i maj 2016.

Om debattören

Fredrik Segerfeldt
Författare till den kommande boken ”Den svarte mannens börda: kolonialismen ur nya perspektiv”

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling var i Zambia för att undersöka hur det svenska biståndet till landet hanteras.

De stod utanför en stor farm med en silverglänsande Mercedes parkerad vid ingången och bad om en intervju med ägaren. Han leder nämligen också en av de organisationer som får miljoner av de svenska skattebetalarna.

Då anlände några civilpoliser på flaket av en pickup och förde dem till polisstationen.

Det är inte på något sätt förvånande.

Zambia är varken världens fattigaste eller mest vanstyrda land. Men även där styr eliter i nätverk och statsapparaten används för att gynna dem själva på den vanlige medborgarens bekostnad.

När miljarder kronor kommer in i landet i form av bistånd är det ytterligare en källa till berikande, vilket gör att det blir viktigt för eliten att slå vakt om att dessa flöden fortsätter.

År 2009 ledde en annan skandal till att alliansregeringen med Gunilla Carlsson som biståndsminister i likhet med en rad andra givarländer frös bistånd till Zambia.

Det är inte alls otänkbart att zambierna nu var rädda för att något liknande skulle ske och därför använde det inkompetenta och osjälvständiga rättsväsendet för att kväsa journalisterna.

De svenska reportrarna frågade poliserna på plats om de var arresterade och fick svaret nej. Det var bara att samtalet skulle fortsätta på polisstationen.

Intervjun skulle de få göra senare, fick de veta.

Nu blev det ingen intervju och det fanns naturligtvis inte några verkliga anklagelser att rikta mot Djiobaridis och Wehrling. Därför släpptes de och fick åka hem någon vecka senare, utan att ha kunnat genomföra sitt granskande arbete.

Den som studerat bistånd vet att det är så här det fungerar.

Sverige har också en decennielång tradition av att hålla utsugare och förtryckare under armarna. Zambia är en av våra mest långvariga biståndsmottagare.

Det är helt oacceptabelt att två reportrar som granskar svenska biståndsmedel hanteras på detta sätt.

Min fråga till biståndsminister Isabella Lövin (MP) är:

Vad tänker du vidta för åtgärder för att se till att svenska journalister kan undersöka hur våra skattebetalares pengar används i Zambia, och hur ska du se till att dessa medel inte bidrar till att upprätthålla korrupta strukturer och därmed hämmar utvecklingen i landet?

Detta har hänt:

SVT Uppdrag gransknings team greps av zambisk polis på valborgsmässoafton. De släpptes efter två dygn i häktet. Teamet var i Zambia för att granska hur det svenska biståndet används.

Källa: SVT Uppdrag granskning

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.