Klagar ditt barn över ont i nacken? Tyvärr är det inget ovanligt. I förra veckan larmade skolsjukgymnaster i Skåne om att allt yngre barn söker hjälp för smärtor i nacke och rygg, något som de menar kan orsakas av böjda nackar över telefonskärmar.
För några år sedan, när studsmattor var som allra hetast, var det många barn som gjorde illa sig när de hoppade runt och lekte med sina vänner. Nu kan jag nästan önska att den typen av skador förekom oftare.
För visst kan man ramla och slå sig när man leker. När vi springer, hoppar, kastar, fångar, kryper, klättrar. Det blir blåmärken, skrapsår, smuts på kläder och skoskav.
Tråkigt i stunden. Men i längden är det fantastiskt. För det innebär att vi är en människa i rörelse och att vi använder kroppen att utforska vår värld. Våra kroppar blir starkare, tåligare och klarar ännu mer äventyr och vardagsliv.
Det är klart att jag inte vill att barnen ska skada sig på riktigt. Men vi ska inte vara rädda för att göra illa oss vid fysiska aktiviteter. Det är en del av livet. Att testa hur långt upp i äppelträdet man vågar klättra och om man lyckas hoppa över den största vattenpölen.
Något som däremot inte är naturligt är de förslitningsskador som alla paddor och mobiler kommer med. Inte ens Steve Jobs låter sina barn få fri tillgång till produkterna han själv skapar.
Ett barns huvud är tungt i förhållande till den totala kroppsvikten och musklerna i nacken är inte tillräckligt starka för att orka hålla uppe huvudet ovanför en skärm i knäet flera timmar i rad.
Det är mer regel än undantag att barn sitter timvis vid skärmen varje dag. De används både i förskola och skola för undervisning och hemma är de för många barn en populär sysselsättning.
I den årliga rapporten Svenskarna och Internet framkommer det att surfplattan är det redskap som små barn använder oftast för att komma ut på internet.
I åldrarna 4–11 år är det över 90 procent av barnen som använder surfplatta och över hälften gör det dagligen.
Jag ska erkänna, jag har själv barn på 5 och 7 år och tycker det är perfekt att få en stunds ro vid matlagandet efter jobbet när barnen sitter tysta vid sina skärmar.
Problemet med skärmen är att det är en rörelsetjuv. Tiden försvinner när vi sugs upp av det som pågår någon decimeter från ansiktet och vi blir stillasittande.
Bara något finger som får röra sig för att scrolla.
Det är inte ett totalförbud av skärmar som är lösningen. Vår uppkopplade värld är fantastisk. Men vi måste lära oss att navigera och hantera all teknik. Vi behöver ta ansvar för vår hälsa – och våra barns.
Det är vi vuxna som har ansvar att lära våra barn att vi mår bra av att få upp pulsen, lyfta tungt och använda kroppen. Att vi är skapta för rörelserikedom.
Skolan behöver vara en plats som möjliggör att barn får röra på sig. Vi behöver samhällen där det finns bollplaner, parker och lekplatser. Men det är vi föräldrar som sätter den främsta tonen och har största ansvaret.
Och det är i grunden ganska enkelt: bestäm rutiner runt skärmen. Både för barn och vuxna. Ta pauser minst varje halvtimme. Börja röra på er tillsammans och ha skärmfria timmar eller dagar.
Så enkelt och tydligen ändå så svårt.
Det är en spännande tid vi lever i och det är en förändring som ligger och gror. Allt fler förstår vikten av att lyfta rörelseglädjen när vår naturliga drivkraft till att röra på oss byggts bort i all utveckling.
Det är dags att vi tar tillbaka makten över våra kroppar och ger våra egna, samt våra barns, kroppar möjlighet till ett långt liv. Det är idag vi kan göra skillnad.
Och du som är förälder. Ta ditt ansvar. Du kan inte vänta på att det ska bli mer idrott i skolan eller att ditt barn själv ska hitta en rolig motionsform. Det är upp till dig att så ett frö hos ditt barn och få bort barnet från skärmen idag!
Bästa sättet att göra det är att stänga av din egen skärm.
Har du läst ända hit?
Då är det dags att du reser på dig nu, rullar axlarna några varv och sätter igång en peppig låt för att dansa loss.
Ta gärna med dig barnen också! Det är era kroppar värda.