Äppeldessert med mandelmassa
Publicerat:
2015-11-17Tillagningstid:
Håkan Larssons idol Karin Fransson i Borgholm är ursprunget till det här enkla men ytterligt läckra receptet på äppeldessert, som också kan användas som pajfyllning.
Ingredienser
4 - 5portioner
Äppeldessert
- 700gsyrliga svenska äpplen
- 2dlcrème fraiche
- 3stägg
- 1dlströsocker
- 150gmandelmassa, grovriven
- ½stcitron, rivet skal
- 1tskmalen kanel
Till servering
- vispad grädde eller vaniljglass
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175°. Blanda crème fraiche, ägg, socker, riven mandelmassa, citronskal och kanel. Tvätta äpplena, riv dem grovt med skalen kvar. Krama ur lite vätska och blanda ner äppelrivet i smeten.
2. Fördela smeten i smorda portionsformar eller en större ugnsfast form och grädda mitt i ugnen tills smeten stannat, ca 25-40 min beroende på formarnas storlek. Låt svalna och servera med grädde eller glass.