Banoffee-semla
Publicerat:
2019-02-28Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
Fördeg
- 220gmjölk
- 27gfärsk jäst
- 220gvetemjöl
Deg
- 210gvetemjöl
- 4gkardemumma, malen
- 100gsocker
- 50gägg (1 st)
- 90gsmör, rumstempererat
- 4gsalt
Dulce de leche
- 3burk(ar)kondenserad mjölk, à 397 g
- salt efter smak
Bananpuré
- 20gsmör
- 325gbananer, mogna
- 50gsocker
- 50gvatten
- 30 gdulce de leche
- 5gkardemumma
- 5gmörk rom
Crumble
- 70gsmör
- 40gsocker
- 30gvatten
- 5gbakpulver
- 140gmjöl
Till servering
- 1litervispgrädde
- florsocker
Så lagar du
Bullarna
1. Gör fördegen genom att blanda mjölk, den första delen av vetemjölet och jästen till en jämn smet.
2. I en vispmaskin med degkrok, blanda ned socker, den andra delen av vetemjölet och kardemumma.
3. Kör degen i 1 minut på medelhastighet. Tillsätt ägget och blanda i 4 minuter. Tillsätt salt. Blanda 1 minut. Tillsätt smöret och blanda i 2 minuter, tills du får en elastisk och smidig deg.
4. Ta ur degen och låt den jäsa över natten i kylen. Finns inte tid så forma 16 st bollar och låt dem jäsa på plåt med en plastpåse överdragen över plåten, i en ugn som är satt på 40 grader.
5. När bullarna tripplat i storlek så bakas de av på 190 grader i 5 minuter. Pensla bullarna med ägg precis efter gräddningen. Låt bullarna bli kalla innan du lägger ihop semlan.
Dulce de leche
1. Fyll en kastrull med vatten och lägg ned burkarna. Se till så att vattnet täcker burkarna.
2. Sjud burkarna (90 grader) i 2 timmar. Låt burkarna svalna. Skrapa ur all dulce de leche ur burkarna och smaksätt med salt efter tycke och smak.
Bananpuré
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka bananerna mjuka. Häll allt i en matberedare och mixa till en slät puré. Låt purén bli kall.
Crumble
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser i en matberedare till en sandig deg.
3. Strö ut degen på en plåt och baka av den tills den blir gyllenebrun i färgen. Låt svalna och bryt crumblen i mindre bitar.
Montering
1. Vispa 1 liter grädde mellanhårt (söta med lite socker).
2. Doppa toppen av bullen i dulce de leche. Strössla lite crumblebitar på toppen av bullen och skär av toppen.
3. Spritsa bananpuré på botten av bullen. Garnera med skivade bananer om du vill.
4. Spritsa en krans av sötad grädde ovanpå banan-purén. Fyll håligheten med dulce de leche. Lägg på locket. Dofta med florsocker. Servera.