Banoffee-semla

En träbricka med fem banoffee-semlor, fylda med dulce de leche och banan. Recept av Gustaf Mabrouk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nu har det på riktigt blivit dags för semlor. Varför inte göra några otraditionella men otroligt goda. En rungade Banoffeesemla med smak av salt dulce de leche, len grädde och bananpuré spetsad med lite rom. Semmelfrossa DELUX utlovas!

Ingredienser

16portioner

Fördeg

  • 220g
    mjölk
  • 27g
    färsk jäst
  • 220g
    vetemjöl

Deg

  • 210g
    vetemjöl
  • 4g
    kardemumma, malen
  • 100g
    socker
  • 50g
    ägg (1 st)
  • 90g
    smör, rumstempererat
  • 4g
    salt

Dulce de leche

  • 3burk(ar)
    kondenserad mjölk, à 397 g
  • salt efter smak

Bananpuré

  • 20g
    smör
  • 325g
    bananer, mogna
  • 50g
    socker
  • 50g
    vatten
  • 30 g
    dulce de leche
  • 5g
    kardemumma
  • 5g
    mörk rom

Crumble

  • 70g
    smör
  • 40g
    socker
  • 30g
    vatten
  • 5g
    bakpulver
  • 140g
    mjöl

Till servering

  • 1liter
    vispgrädde
  • florsocker

Så lagar du

Bullarna

1. Gör fördegen genom att blanda mjölk, den första delen av vetemjölet och jästen till en jämn smet.

2. I en vispmaskin med degkrok, blanda ned socker, den andra delen av vetemjölet och kardemumma.

3. Kör degen i 1 minut på medelhastighet. Tillsätt ägget och blanda i 4 minuter. Tillsätt salt. Blanda 1 minut. Tillsätt smöret och blanda i 2 minuter, tills du får en elastisk och smidig deg.

4. Ta ur degen och låt den jäsa över natten i kylen. Finns inte tid så forma 16 st bollar och låt dem jäsa på plåt med en plastpåse överdragen över plåten, i en ugn som är satt på 40 grader.

5. När bullarna tripplat i storlek så bakas de av på 190 grader i 5 minuter. Pensla bullarna med ägg precis efter gräddningen. Låt bullarna bli kalla innan du lägger ihop semlan.

Dulce de leche

1. Fyll en kastrull med vatten och lägg ned burkarna. Se till så att vattnet täcker burkarna.

2. Sjud burkarna (90 grader) i 2 timmar. Låt burkarna svalna. Skrapa ur all dulce de leche ur burkarna och smaksätt med salt efter tycke och smak.

Bananpuré

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka bananerna mjuka. Häll allt i en matberedare och mixa till en slät puré. Låt purén bli kall.

Crumble

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser i en matberedare till en sandig deg.

3. Strö ut degen på en plåt och baka av den tills den blir gyllenebrun i färgen. Låt svalna och bryt crumblen i mindre bitar.

Montering

1. Vispa 1 liter grädde mellanhårt (söta med lite socker).

2. Doppa toppen av bullen i dulce de leche. Strössla lite crumblebitar på toppen av bullen och skär av toppen.

3. Spritsa bananpuré på botten av bullen. Garnera med skivade bananer om du vill.

4. Spritsa en krans av sötad grädde ovanpå banan-purén. Fyll håligheten med dulce de leche. Lägg på locket. Dofta med florsocker. Servera.

Dela det här receptet med dina vänner!