Baskisk ostkaka

Baskisk ostkaka

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En fantastiskt krämig och rik ostkaka som ursprungligen kommer från Baskien i Spanien. Den väl karamelliserade utsidan kompletterar denna snabba och enkla dessert. Ät den gärna rumstempererad med lite färska bär, eller som den är.

Ingredienser

10portioner

  • 1kg
    färskost (använd en färskost med fetthalt på 24–31%)
  • 350g
    socker
  • 300g
    hela ägg
  • 500g
    vispgrädde (40 %)
  • 20g
    vetemjöl

Så lagar du

  1. Blanda färskost och socker i 5 minuter på högsta fart i en vispmaskin (med vinge).
  2. Skrapa ned kanterna med en slickepott. Tillsätt de hela äggen och blanda allt i 1 minut på lägsta fart.
  3. Tillsätt vispgrädden och vetemjölet. Blanda allt i 1 minut på lägsta fart.
  4. Fodra en springform (23 cm i diameter och 6,5 cm i höjd) med bakplåtspapper (pappret skall gå några centimeter över kanten).
  5. Häll smeten i formen och baka ostkakan på 200 grader i 50 minuter.
  6. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna i kylen i ca 24 timmar.
  7. Ta ut kakan några timmar innan servering. Servera med t ex bär.

Dela det här receptet med dina vänner!