Baskisk ostkaka
Publicerat:
2021-11-02Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En fantastiskt krämig och rik ostkaka som ursprungligen kommer från Baskien i Spanien. Den väl karamelliserade utsidan kompletterar denna snabba och enkla dessert. Ät den gärna rumstempererad med lite färska bär, eller som den är.
Ingredienser
10portioner
- 1kgfärskost (använd en färskost med fetthalt på 24–31%)
- 350gsocker
- 300ghela ägg
- 500gvispgrädde (40 %)
- 20gvetemjöl
Så lagar du
- Blanda färskost och socker i 5 minuter på högsta fart i en vispmaskin (med vinge).
- Skrapa ned kanterna med en slickepott. Tillsätt de hela äggen och blanda allt i 1 minut på lägsta fart.
- Tillsätt vispgrädden och vetemjölet. Blanda allt i 1 minut på lägsta fart.
- Fodra en springform (23 cm i diameter och 6,5 cm i höjd) med bakplåtspapper (pappret skall gå några centimeter över kanten).
- Häll smeten i formen och baka ostkakan på 200 grader i 50 minuter.
- Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna i kylen i ca 24 timmar.
- Ta ut kakan några timmar innan servering. Servera med t ex bär.