Blåbärspaj med mandelfyllning
Publicerat:
2017-07-28Tillagningstid:
En klassisk blåbärspaj är god i sig, men med mandelmassa i fyllningen lyfter den en bit till.
Ingredienser
4 - 5portioner
Pajdeg
- 3dlvetemjöl, 180 g
- 3mskströsocker
- 125gkallt smör i tärningar
- 1stäggula
Fyllning
- 100gmandelmassa
- 1stägg
- 200gblåbär
- 2mskströsocker
Servering
- florsocker
- vispad grädde eller glass
Så lagar du
1. Blanda vetemjöl och socker i matberedare. Tillsätt smör och kör hastigt till en grynig massa. Häll i äggulan och kör snabbt till en deg. Tryck ut den i en pajform 25-27 cm i diameter, spara en klick till dekorgaller. Ställ kallt 30 min.
2. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och blanda med ägget. Bred ut röran i pajskalet. Blanda blåbär och socker och fördela ovanpå. Kavla ut resten av degen, skär eller sporra ut remsor och lägg som ett galler på fyllningen.
3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min. Servera avsvalnad eller kall, pudra över lite florsocker och bjud grädde eller glass till.