Blodpalt

Blodpalt.

Publicerat:

Tillagningstid:

En typisk tornedalsk maträtt som görs på renblod. Den är enkel att tillaga och blir ofta barnens favorit. Receptet är skapat av Henry Huuva.

Ingredienser

4portioner

  • 2dl
    blod av ren
  • 2dl
    vatten
  • 2tsk
    salt
  • 2
    gula lökar
  • 40g
    smör
  • 2krm
    malen kryddpeppar
  • 1
    köttbuljongstärning
  • 3dl
    rågsikt
  • 3dl
    vetemjöl

Till servering

  • lingonsylt

Så lagar du

1. Koka upp buljongen i en gryta.

2. Fräs löken i smör så den blir mjuk.

3. Blanda blod, vatten, smör, kryddor och mjölet till en jämn smet. Fyll på mer mjöl om det behövs.

4. Forma degen till lagom stora palt med en matsked som doppats i det kokande vattnet.

5. Skeda ner palten i det kokande vattnet. Koka paltarna i ca 40-60 minuter.

6. Servera med lingonsylt.

Dela det här receptet med dina vänner!