Brioche

Briocher.

Publicerat:

Tillagningstid:

Brioche à tête – det klassiska franska brödet som är rikt på smör och ägg, gyllenebrun till sin färg och har en papperstunn skorpa med ett silkeslent och mjukt innanmäte. Detta receptet på brioche är inte alls svårt att göra och otroligt gott. Det passar också perfekt till fattiga riddare eller som rostbröd till skagenröra.

Ingredienser

19portioner

  • 750g
    extra starkt vetemjöl (vetemjöl special)
  • 200g
    mjölk
  • 20g
    jäst
  • 220g
    ägg
  • 65g
    socker
  • 10g
    salt
  • 250g
    smör, rumstempererat

Äggstrykning

  • 50 g ägg + 15 g vatten

Så lagar du

1. Lägg alla ingredienserna i en degmaskin och blanda i ca 4 minuter på medelfart.

2. Öka hastigheten och blanda ytterligare 5 minuter. Detta är för att arbeta upp glutenet i degen. Degen ska bli elastisk.

3. Stjälp upp degen i en bunke och täck den med en plastpåse. Ställ bunken i kylen över natten för att kyljäsas (detta gör så att degen utvecklar mer smak).

4. Följande dag, slå upp degen i två lika stora bitar.

5. Sätt ugnen på 180 grader varmluft elller 200 grader vanlig ugn.

6. Forma bitarna till 19 st bollar (à tête) och lägg dem i smörade briocheformar.

7. Låt allt jäsa i en timme i rumstemperatur (degen ska vara dubbel i storlek och flexa tillbaka när du petar på den).

8. Blanda 50 g ägg och 15 g vatten och pensla briocherna med äggstrykningen.

9. Baka briocherna i ca 10–15 minuter. De är klara när innertemperaturen är 95 grader (använd en termometer).

10. När briocherna är klara, pensla dem ännu en gång med äggstrykningen.

11. Låt briocherna svalna i ca en timme innan servering.

Tips

Du kan också baka ut degen till en briochelimpa. 1 kg deg läggs då i formen och bakas på 180 grader i 20 minuter. Om du inte har en maskin så kan du knåda degen för hand. Det handlar om att utveckla glutenet i degen. Knåda tills du har en bra glutenstruktur (gör ett glutentest) och degen är elastisk. Man brukar säga att om man måste blanda en deg i en maskin i 5 min så skall man knåda den för hand i ca 10-15 min. Men det som avgör är glutenstruktur i degen.

Dela det här receptet med dina vänner!