Brioche
Publicerat:
2020-01-10Tillagningstid:
Ingredienser
19portioner
- 750gextra starkt vetemjöl (vetemjöl special)
- 200gmjölk
- 20gjäst
- 220gägg
- 65gsocker
- 10gsalt
- 250gsmör, rumstempererat
Äggstrykning
- 50 g ägg + 15 g vatten
Så lagar du
1. Lägg alla ingredienserna i en degmaskin och blanda i ca 4 minuter på medelfart.
2. Öka hastigheten och blanda ytterligare 5 minuter. Detta är för att arbeta upp glutenet i degen. Degen ska bli elastisk.
3. Stjälp upp degen i en bunke och täck den med en plastpåse. Ställ bunken i kylen över natten för att kyljäsas (detta gör så att degen utvecklar mer smak).
4. Följande dag, slå upp degen i två lika stora bitar.
5. Sätt ugnen på 180 grader varmluft elller 200 grader vanlig ugn.
6. Forma bitarna till 19 st bollar (à tête) och lägg dem i smörade briocheformar.
7. Låt allt jäsa i en timme i rumstemperatur (degen ska vara dubbel i storlek och flexa tillbaka när du petar på den).
8. Blanda 50 g ägg och 15 g vatten och pensla briocherna med äggstrykningen.
9. Baka briocherna i ca 10–15 minuter. De är klara när innertemperaturen är 95 grader (använd en termometer).
10. När briocherna är klara, pensla dem ännu en gång med äggstrykningen.
11. Låt briocherna svalna i ca en timme innan servering.
Tips
Du kan också baka ut degen till en briochelimpa. 1 kg deg läggs då i formen och bakas på 180 grader i 20 minuter. Om du inte har en maskin så kan du knåda degen för hand. Det handlar om att utveckla glutenet i degen. Knåda tills du har en bra glutenstruktur (gör ett glutentest) och degen är elastisk. Man brukar säga att om man måste blanda en deg i en maskin i 5 min så skall man knåda den för hand i ca 10-15 min. Men det som avgör är glutenstruktur i degen.