Chiliglazad fläskkarré med råraka på färskpotatis
Publicerat:
2017-07-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 800-1000gbenfri fläskkarré i bit
- rapsolja
- 1tsksalt
- 1krmmalen svartpeppar
Glaze
- 1stliten gul lök, gärna färsk knipplök
- 2klyftor vitlök, gärna färsk
- 1ströd chili
- ½dlsoja, kinesisk eller japansk
- ½dlhonung
- ½dlrapsolja + till stekning
Rårakor
- 700-800gfärskpotatis
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- ca 50gsmör till stekning
Servering
- 1strödlök, gärna färsk knipplök
- 1stliten knippa gräslök
- 2dlcrème fraiche
- färsk spenat
- ev cocktailtomater
- flingsalt
Så lagar du
1. Glaze: Finhacka lök och vitlök, kärna ur och finhacka chilin. Fräs allt en stund i olja utan att det tar färg. Blanda med soja, honung och olja i en skål.
2. Förbered grillen för indirekt grillning med briketter på sidorna och en folieform i mitten. Dela köttet först på längden, sedan på tvären så du får fyra jämnstora bitar.
3. Pensla köttet med olja, salta och peppra. Låt bitarna få färg över kolen några minuter, flytta sedan in dem över folieformen och grilla till 75° innertemperatur, 40–50 minuter. Pensla köttet med glaze några gånger de sista 10–15 minuterna på grillen.
4. Rårakor: Skala eller borsta potatisen väl. Riv den på rivjärnets grova sida, eller i matberedare. Blanda med salt och peppar. Pressa ur vätskan i durkslag. Stek åtta små rårakor gyllenbruna och genomstekta i generöst med smör.
5. Servering: Finhacka rödlök och gräslök. Lägg fyra rårakor på varsin tallrik, fördela crème fraiche ovanpå och strö över röd- och gräslök. Toppa med rårakor. Lägg färsk spenat och eventuellt tomater intill, dela varje köttbit i 3–4 delar och arrangera ovanpå. Droppa över eventuell överbliven glaze och strö över lite flingsalt.