Chokladsemla
Publicerat:
2019-02-28Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
Fördeg
- 140gmjölk
- 20gfärsk jäst
- 100gvetemjöl
Deg
- 190gvetemjöl
- 50gsocker
- 50gägg (1 st)
- 50gsmör, rumstempererat
- 16gkakaopulver
- 2gsalt
Mandelmassa med kakao
- 100gmandel, flagad och rostad
- 30gkakao nibs
- 50gflorsocker
- vatten
- bittermandelolja efter smak
Chokladfyllning
- 250ggrädde
- 325gmörk choklad
- 60gsocker
Till servering
- 1litervispgrädde
Så lagar du
Bullarna
1. Gör fördegen genom att blanda mjölk, den första delen av vetemjölet och jästen till en jämn smet.
2. I en vispmaskin med degkrok, blanda ned socker, den andra delen av vetemjölet och kakao.
3. Kör degen i 1 min på medelhastighet. Tillsätt ägget och blanda i 4 minuter. Tillsätt salt. Blanda 1 minut. Tillsätt smöret och blanda i 2 minuter, tills du får en elastisk och smidig deg.
4. Ta ur degen och låt den jäsa över natten i kylen. Finns inte tid så forma 10 st bollar och låt dem jäsa på plåt med en plastpåse överdragen över plåten, i en ugn som är satt på 40 grader.
5. När bullarna tripplat i storlek så bakas de av på 190 grader i 5 minuter. Pensla bullarna med ägg precis efter gräddningen. Låt bullarna bli kalla innan du lägger ihop semlan.
Mandelmassa på kakaobönor
1. Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn massa. Tillsätt vatten till önskad konsistens. Tillsätt bittermandelolja efter smak. Låt massan svalna.
Mörk chokladganache
1. Hacka chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och socker. Slå den varma vätskan över chokladen. Låt stå i två minuter. Mixa massan slät med en handmixer. Låt ganachen svalna.
Montering
1. Vispa 1 liter grädde mellanhårt (söta med lite socker).
2. Vänd ned ⅔ av ganachen i grädden. Rör allt slätt. Skär ett lock i bullen. Spritsa nu mandelmassan på botten. Spritsa en krans av grädd-ganachen. Fyll håligheten med ganache. Lägg på locket och dofta med kakao. Servera.