Dessertpizza med hasselnötskräm
Publicerat:
2021-04-01Tillagningstid:
Läcker efterrättspizza med nötkräm, mörk choklad och hallon. Buon appetito!
Ingredienser
8portioner
- 1000gextra starkt vetemjöl (t ex tipo 00)
- 600gkallt vatten
- 0,7gfärsk jäst
- 25gsalt
Topping
- hasselnötskräm
- rostade hasselnötter
- mörk choklad (riven)
- flingsalt
- olivolja
- färska bär
Så lagar du
Deg
- Häll vattnet och saltet i en stor bunke.
- Lägg sedan i jäst och lös upp den i vattnet.
- Häll jäst och vattenblandningen i en degblandare (med krok). Tillsätt mjölet och blanda allt i 3-5 min. Massan skall ej vara homogen.
- Täck allt med en plastpåse och låt det hela vila i en timme (autolys).
- Kör nu degen i 8 min. Degen skall var smidig.
- Smörj upp en plastbox (med lock) med lite olja och lägg ned degen. Gör ett vik på degen och stäng locket. Låt det hela vila i 9 timmar i rumstemperatur (bulkfermentering).
- Kubba upp degen i 8st 250g bitar. Rundriv bitarna och lägg tillbaka de i plastboxen.
- Ställ boxen i kylen och låt all kyljäsa i 24 timmar.
- På dagen då pizzorna skall bakas, ta fram plastboxen och låt degbitarna komma upp till rumstemperatur.
Pizza gianduia e nocciole
- Forma degbiten till en rund och platt cirkel.
- Stryk på med hasselnötskrämen.
- Baka i ugn, 250 grader eller mer, tills pizzan fått fin färg.
- Ringla olivolja.
- Toppa med rostade hasselnötter, riven mörk choklad och saltflingor.
- Servera med färska bär.