Formbakad fläskytterfilé med lingon- och gräddsås

Formbakad fläskytterfilé med lingon- och gräddsås

Publicerat:

Tillagningstid:

Otroligt lättlagad och god kötträtt, där köttet blir saftigt och smakrikt eftersom det bakas i sin sås. Gammaldags gott utan besvär, tack för receptet Agneta Arnell i Hyssna! Jag föredrar urbenad fläskkotlettrad som inte legat i marinad och mörats.

Ingredienser

4portioner

  • 800-1000 g
    fläskytterfilé (urbenad kotlettrad)
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 3dl
    vispgrädde
  • 1dl
    rårörda lingon
  • 4msk
    koncentrerad kalvfond
  • 2msk
    kinesisk soja

Till servering

  • 200-300g
    brysselkål
  • smör
  • salt och nymalen svartpeppar
  • kokt potatis
  • svartvinbärs- eller annan gelé

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet, salta och peppra. Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.

2. Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemp, det tar ungefär 1,5 timme.

3. Ansa och koka brysselkålen nätt mjuk. Halvera dem och bryn i smör, krydda.

4. Ta upp köttet, skär i tunna skivor och lägg upp på brysselkålen. Vispa ihop såsen, smaka ev av och servera med kött och tillbehör.

Dela det här receptet med dina vänner!