Formbakad fläskytterfilé med lingon- och gräddsås
Publicerat:
2016-01-15Tillagningstid:
Otroligt lättlagad och god kötträtt, där köttet blir saftigt och smakrikt eftersom det bakas i sin sås. Gammaldags gott utan besvär, tack för receptet Agneta Arnell i Hyssna! Jag föredrar urbenad fläskkotlettrad som inte legat i marinad och mörats.
Ingredienser
4portioner
- 800-1000 gfläskytterfilé (urbenad kotlettrad)
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 3dlvispgrädde
- 1dlrårörda lingon
- 4mskkoncentrerad kalvfond
- 2mskkinesisk soja
Till servering
- 200-300gbrysselkål
- smör
- salt och nymalen svartpeppar
- kokt potatis
- svartvinbärs- eller annan gelé
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet, salta och peppra. Lägg det i en brödform på 1,5-2 liter – det ska vara ganska trångt.
2. Blanda grädde, lingon, fond och soja. Häll såsen i formen, se till så den kommer in under och vid sidorna. Baka mitt i ugnen till ca 70° innertemp, det tar ungefär 1,5 timme.
3. Ansa och koka brysselkålen nätt mjuk. Halvera dem och bryn i smör, krydda.
4. Ta upp köttet, skär i tunna skivor och lägg upp på brysselkålen. Vispa ihop såsen, smaka ev av och servera med kött och tillbehör.