Fyllda saffransbullar
Publicerat:
2015-11-30Tillagningstid:
Samma grundrecept som till lussekatter men med en mandelfyllning som gör bullarna extra saftiga. Tillaga gärna saffransblandningen dagen innan baket för att få ut mer smak av saffranen.
Ingredienser
Saffransdeg
- 500gmjölk
- 1gsaffran (2 paket)
- 1050gvetemjöl special
- 50gjäst
- 200gosaltat smör
- 200gvit sirap
- 11gsalt
Mandelfyllning
- 350grumstempererat smör
- 200gmandelmassa
- 90gströsocker
- flagad mandel
Så lagar du
Använder du saffranskoncentrat? Följ anvisningarna här.
Dag 1
- Häll saffranen i mjölken och koka upp blandningen.
- Låt saffransmjölken svalna och häll över den i en bunke med tätsittande lock och ställ den i kylen.
Dag 2
- Värm mjölken och saffranen till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.
- Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min.
- Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet ”jäsa ”i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.
- Tillsätt resterande mjöl och allt smör och den vita sirapen. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.
- Gör mandelfyllningen: Blanda in smöret i mandelmassan, lite i taget annars blir det klumpar. Blanda sedan i sockret.
- Kavla ut degen och bre på önskad mängd mandelfyllning och om så önskas strö på russin som legat i blöt i kallt vatten i ca 20 minuter.
- Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikonduk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med saffransbröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp.
- Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.
- Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen kommit upp i temperatur penslar du bullarna och strör på pärlsocker och flagad mandel. Grädda bullarna tills de får en bra färg, 10-15 minuter beroende på ugn.
Tips!
Denna deg går det alldeles utmärkt att göra fyllda kransar och längder på. Tänk då på att grädda dem på en lägre temperatur under en längre tid.