Grillad karré med vitkålssallad och kryddig färskost
Publicerat:
2015-09-14Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 800-1000gbenfri fläskkarré
- 1tskkorianderfrön
- 1tskspiskummin
- 1krmmalen svartpeppar
- 1tskfarinsocker
- 2mskolja till grillen
Kryddig färskost
- 1dlgrillad paprika ur burk, strimlad
- 100gneutral färskost
- några droppar tabasco
- ev. salt
Vitkålssallad
- 800gfärsk vitkål
- 140gbacon
- 3stfärska lökar
- 2mskolja
- 1dlköttbuljong av tärning
- ½dlvitvins- eller äppelcidervinäger
- 1-2mskworcestersås
- 60grucola
- 4stsmå morötter
- 1dlmajonnäs
- 1dlcrème fraiche, 34%
- salt, vitpeppar
- ev. socker
- finhackad gräslök
Så lagar du
1. Vitkålssallad: Putsa vitkålen, ta bort rotstocken. Finstrimla kålen och lägg i en stor skål.
2. Tärna bacon och lök, fräs i oljan tills löken är glansig men inte brynt. Tillsätt buljong, vinäger och worcestersås, låt puttra några minuter. Häll sedan allt över kålen, rör om väl och ställ svalt att marinera ca 1 timme.
3. Grovhacka rucolan, skala och strimla morötterna. Rör ner rucola, morot, majonnäs och crème fraiche i kålen. Smaka av med salt, peppar och ev en nypa socker. Strö gräslök över inför serveringen.
4. Kött: Dela karrén på längden i två avlånga bitar. Mortla salt med de andra kryddorna och gnid in rubben noga i köttet, eller använd färdig rub. Pensla med olja och grilla köttet på indirekt värme till det når 75° innertemp, 45-50 min. Alternativ: stek köttet klart i 150° ugn och sätt färg på det i grillen ca 10 min.
5. Färskost: Låt paprikan rinna av väl. Mixa den med osten, smaka av med tabasco och ev lite salt. Ställ svalt att mogna.
6. Skär upp köttet, lägg på fat med grönsallad och servera med vitkålssallad och färskost.