Havets planka
Publicerat:
2019-10-23Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4bit(ar)hälleflundra, ca 150 g styck
- 2tomater
- 4baconskivor
- 100gbönor
- 2citroner
Sås
- 3äggulor
- 1mskvatten
- 200gsmör, brynt
- 2mskcitronsaft
- 1tskcitronzest
- salt och cayennepeppar
Duchessemos
- 1kgpotatis, mjölig sort
- 3äggulor
- 75gsmör
- 2-3dlgrädde
Så lagar du
1. Stryk olja på fyra ekplankor. Skala och koka potatisen mjuk och gör ett mos. Lägg i äggulorna och smöret, häll i grädden. Rör om.
2. Spritsa mos på varje planka och lägg dit en halv tomat, en halv citron och en bunt bönor men en baconskiva runt och ställ in i ugnen på 250° i cirka 15 minuter eller tills moset blivit gyllenbrunt.
3. Bryn smöret till såsen i en kastrull och låt svalna något.
4. I en annan kastrull blandas äggulor, vatten, citronsaft och zest och värms under omrörning tills gulorna tjocknat till en trög slät kräm. Ta kastrullen från värmen och tillsätt det brynta smöret, droppvis till en början och under kraftig omrörning tills allt smör blandats med äggkrämen. Smaka av med kryddor. Blir såsen för tjock kan den späs med vatten eller ytterligare citronsaft om så önskas.
4. Stek fisken på medelvärme tills den fått fin yta och håller en innertemperatur på ca 50°.
5. Lägg en bit fisk på varje planka och skeda över såsen och servera.