Holländska kryddkakor
Publicerat:
2016-12-06Tillagningstid:
Speculaas heter kakorna som man ofta äter i Holland i december. Kakorna har ett speciellt mönster som du gör innan gräddning.
Ingredienser
50portioner
- 113gsmör
- 165gbrunt farinsocker
- 250gmjöl
- 75gsocker
- ¼tskbikarbonat
- ½tsksalt
- 1stägg (60 g)
- 1stmalen stjärnanis
- 2½tskmalen kanel
- ¾tskriven muskotnöt
- ¾tskmalen nejlika
- ½tskmalen ingefära
- ¼tskmalen svartpeppar
- ½tskvaniljextrakt
- ¼tskmalen kardemumma
- ½tskmalen pomerans
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta ihop smör, kryddor, socker och brunfarin till en jämn smet i maskin. Tillsätt sedan ägget.
3. Sikta tillsammans dina torra ingredienser och tillsätt allt pö om pö till smeten. Arbeta degen jämn och smidig. Svep in degen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 timme.
4. Ta fram och kavla ut degen tunt på ett bakbord. Skär ut den kavlade degen i önskad form. Grädda i mitten av ugnen i på 180 grader i 10 minuter.
5. Ta loss kakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom kakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.