Hovdessert på Löwanders vis

Desserten toppar med en hallon, sås och florsocker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Krispig maräng med hallongrädde och brynt smörkolasås från åttonde avsnittet av Vår tid är nu.

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    grädde, vispad
  • 6msk
    syrlig hallonsylt
  • 3
    äggvitor
  • 3dl
    socker
  • 3dl
    puffat, rostat ris, t ex rice krispies
  • hallon, färska

Sås

  • 75g
    smör, brynt
  • 2dl
    grädde
  • dl
    muscovadosocker, ljust
  • ½dl
    sirap, ljus
  • 1nypa(or)
    salt

Tillbehör

  • hallon, färska
  • florsocker

Så lagar du

1. Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt efter hand sockret tills blandningen toppar sig och blivit glansig.

2. Vänd ner puffat ris i smeten och klicka eller spritsa ut på bakpapperklädd plåt i önskad storlek. Grädda ca en timme i 140°. Förvara torrt.

3. Bryn smöret till kolasåsen tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme ca 10 min.

4. Blanda hallonsylt med grädde och varva gräddblandningen spritsad på marängbottnar till bakelser. Toppa med några färska hallon, kolasås och florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!