Japansk pudding (purin)
Publicerat:
2020-10-09Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Karamell
- 70gsocker
- 30gvatten (del 1)
- 25gvatten (del 2)
Pudding
- 200gstandardmjölk
- 200ggräddmjölk (6 %)
- 176gägg (3 st)
- 80gsocker
- ev vaniljpulver, som smaksättning
Så lagar du
1. Börja med karamellen. Blanda socker med första delen av vattnet och koka allt gyllenbrunt i en kastrull.
2. Ta karamellen från spisen och häll försiktigt över den andra delen av vattnet på karamellen. Rör ut allt till en jämn vätska.
3. Fördela vätskan i de fyra kopparna.
4. Gör puddingen: Rör ihop mjölk, gräddmjölk, ägg, socker och ev. vaniljpulver till en jämn smet.
5. Sila smeten genom en finmaskig sil och fördela smeten i de fyra kopparna med karamell.
6. Ställ kopparna i en kastrull och fyll på med varmt vatten tills vattnet når 2/3 av kopparnas höjd.
7. Lägg på ett lock och sjud det hela på 90 grader i ca 8–10 minuter. Puddingarna är klara när de når en innetemperatur av 75–80 grader. OBS! Det är viktigt att inte vattnet kokar, för då finns risken att puddingen blir grynig.
8. Ställ puddingarna i kylen över natten eller kyl ned dem i ett isbad.
9. Servera puddingarna kalla, gärna med kanelbulleskorpor.