Kungskaka (Galette des Rois)
Publicerat:
2022-01-14Tillagningstid:
Galette des Rois är ett frasigt smördegsbakverk med den gudomliga fyllningen frangipane . Denna kaka firar de tre vise männens besök av jesusbarnet och är en stapelvara i Frankrike (den ska traditionellt ätas mellan den 6–12 januari, Trettondagen). I kakan göms det en liten figur (fève). Den som hittar denna figur blir kung (eller drottning) för en dag och får bära kronan som kommer med bakverket. Tips: Gör din egna smördeg, men det går lika bra med en färdigköpt deg.
Ingredienser
10 - 12portioner
Smördeg
- 500gstarkt vetemjöl (12-13% i protein)
- 320gkallt vatten
- 5gsalt
- 500gsmör för inkavling (gör en platta)
Frangipane
- 65gsmör
- 65gflorsocker
- 65gmandelmjöl
- 50gägg
- 150gcrème pâtissière (konditorkräm)
Så lagar du
Smördeg
- Blanda mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt degen vila i 10 minuter.
- Inkavling av smöret sker genom att man gör 3 stycken 3-slag, med vila (i kyl) på 10 minuter mellan varje slag. Låt sedan degen vila tills nästa dag (i kyl) och kavla sedan ut degen till 3 mm i tjocklek.
- Skär sedan ut två stycken 28 cm-cirklar. Lägg i kyl tills frangipanefyllningen är klar.
Frangipane
Frangipane är en klassik fransk fyllning som är gjord på mandel, ägg och crème pâtissière (konditorkräm), se receptet nedan. Denna fyllning är grunden i en galette des Rois.
- Blanda smör och florsocker mjukt och luftigt (allt ska bli nästan vitt i färgen).
- Tillsätt mandelmjölet och blanda massan jämn.
- Tillsätt ägget och blanda massan jämn.
- Vänd ned konditorkrämen i massan och fyll en spritspåse.
- Lägg spritspåsen i kylen i ca 10 minuter.
Ihopläggning och bakning
- Spritsa ut frangipanen jämnt på en av de utskurna 28 cm-plattorna, men lämna en 2 cm kant. Pensla kanten med vatten.
- Lägg den andra plattan över den första plattan (med frangipane).
- Förslut kanten på kakan med en kniv, genom att försiktigt trycka in kanten mot kakans mitt.
- Pensla kakan med äggstrykning (50 g ägg som är vispat med 20 g vatten) och låt det hela torka in (det tar ca 10 minuter).
- Pensla kakan en gång till och låt torka.
- Gör mönster med en skarp kniv (på toppen av kakan).
- Baka kakan på 200 grader (varmluftsugn) i 20 minuter och sänk sedan till 180 grader och baka vidare i ca 10–15 minuter.
- Låt kakan svalan och servera den gärna ljummen.