Messmörsglass med rårörda hjortron

Messmörsglass med rårörda hjortron

Publicerat:

Tillagningstid:

Smarrig dessert med norrländska smaker. Hjortronen kan bytas mot andra bär, eller uteslutas – glassen är lika god på egen hand.

Ingredienser

4portioner

  • 2dl
    mjölk
  • 2dl
    vispgrädde
  • 3st
    äggulor
  • ¼dl
    strösocker
  • 200g
    messmör

Rårörda hjortron

  • 200g
    hjortron, frysta och tinade
  • 100g
    strösocker

Så lagar du

1. Glass: Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då så att det inte bränner vid.

2. Vispa ihop äggulor och socker. Häll i gräddmjölken i en jämn stråle under omrörning. Rör i messmöret och blanda väl.

3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm försiktigt till 85°. Smeten ska tjockna, men var försiktig så temperaturen inte överstiger 85°, för då kan äggulorna koagulera.

4. Låt smeten kallna helt, helst ska den vila ett par timmar i kylskåp. Kör den sedan i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin går det utmärkt att ställa smeten i frysen och röra om 2-3 gånger i timmen i ca 4 timmar.

5. Rårörda hjortron: Rör ihop hjortron och socker, låt stå så sockret löser sig.

6. Servera glassen i fina skålar med hjortron på toppen.

Dela det här receptet med dina vänner!