Rökt hamburgare

Rökt hamburgare

Publicerat:

Tillagningstid:

Johan Åkerbergs fantastiska rökta burgare serveras med potatisbröd och pickles. Testa Johans dirty fries som tillbehör om du är riktigt hungrig!

Ingredienser

8portioner

Hamburgare

  • 750g
    nötkött (t ex bringa eller högrev med ca 20% fett i)
  • 750g
    fläskkött (t ex karré)
  • 300g
    varmrökt fläsksida (köpt eller egenrökt)
  • tsk
    fänkålsfrön, mortlade
  • 1msk
    gula senapsfrön, mortlade
  • tsk
    chili flakes, mortlade
  • 3msk
    Worcestershire-sås
  • 2tsk
    salt
  • tsk
    svartpeppar, nymalen

Tillbehör

  • 8
    hamburgerbröd, gärna bakade med potatis
  • pickles
  • 8 tjockaskiva(or)
    svarta Sara

Så lagar du

1. Grovtärna och blanda tre sorters kött i en bunke.

2. Mal köttet i köttkvarn genom en 5-7 mm skiva, beroende på vad du har hemma.

3. Lägg i kryddor och vänd i dem försiktigt, se till att hålla färsen kall och lös.

4. Forma sen försiktigt 200 grams-burgare, se till att de fyller ut bröden du ska använda.

5. Lägg på bricka eller fat med plastfilm på och förvara kallt tills de ska tillagas.

6. Sätt fart i din smoker eller rök och låt den komma upp till ca 115-125°C.

7. Lägg in burgarna på galler och rök dem i ca 35-45 minuter, de ska komma upp till ca 60°C i kärna.

8. Ta ut och lägg på grill eller i stekpanna för att ge dem lite karamellisering, vänd en gång och lägg på ostskivan, lägg gärna på ett lock och låt grilla eller stek i ytterligare 1-2 minuter så osten smälter.

9. Lägg pickles på den rostade bottenbiten av hamburgerbrödet, lägg på burgare, lock och servera sen direkt.

Tips

För snabbare servering, halvera storleken på hamburgarna, ca 100 g styck, pressa ner i superhet stekpanna, gärna gjutjärn, stek någon minut på vardera sida, lägg på ost och servera sen direkt med samma bröd och pickles.

Dela det här receptet med dina vänner!