Rökt hamburgare
Publicerat:
2020-10-01Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Hamburgare
- 750gnötkött (t ex bringa eller högrev med ca 20% fett i)
- 750gfläskkött (t ex karré)
- 300gvarmrökt fläsksida (köpt eller egenrökt)
- 1½tskfänkålsfrön, mortlade
- 1mskgula senapsfrön, mortlade
- 1½tskchili flakes, mortlade
- 3mskWorcestershire-sås
- 2tsksalt
- 1½tsksvartpeppar, nymalen
Tillbehör
- 8hamburgerbröd, gärna bakade med potatis
- pickles
- 8 tjockaskiva(or)svarta Sara
Så lagar du
1. Grovtärna och blanda tre sorters kött i en bunke.
2. Mal köttet i köttkvarn genom en 5-7 mm skiva, beroende på vad du har hemma.
3. Lägg i kryddor och vänd i dem försiktigt, se till att hålla färsen kall och lös.
4. Forma sen försiktigt 200 grams-burgare, se till att de fyller ut bröden du ska använda.
5. Lägg på bricka eller fat med plastfilm på och förvara kallt tills de ska tillagas.
6. Sätt fart i din smoker eller rök och låt den komma upp till ca 115-125°C.
7. Lägg in burgarna på galler och rök dem i ca 35-45 minuter, de ska komma upp till ca 60°C i kärna.
8. Ta ut och lägg på grill eller i stekpanna för att ge dem lite karamellisering, vänd en gång och lägg på ostskivan, lägg gärna på ett lock och låt grilla eller stek i ytterligare 1-2 minuter så osten smälter.
9. Lägg pickles på den rostade bottenbiten av hamburgerbrödet, lägg på burgare, lock och servera sen direkt.
Tips
För snabbare servering, halvera storleken på hamburgarna, ca 100 g styck, pressa ner i superhet stekpanna, gärna gjutjärn, stek någon minut på vardera sida, lägg på ost och servera sen direkt med samma bröd och pickles.