Socker- och glutenfri chokladtårta
Publicerat:
2016-04-08Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Tårtbotten
- 4stägg
- 2g(en knivsudd av) stevia (steviolglykosider)
- 25gmajsstärkelse
- 30gkakaopulver
- 7gbakpulver
- 55gmandelmjöl
- 30gmatolja
- 5gvaniljextrakt
Tårtfyllning
- 300gfrysta hallon
- 350gfärskost
- 1litervispgrädde
- 2gkakaopulver
- 2gstevia (steviolglykosider)
- 5gvaniljextrakt
- gärna färska hallon att toppa med
Så lagar du
Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175°. Värm äggen i en kastrull upp till 50° under vispning med elvisp eller en köksassistent. Vispa sedan blandningen i en degblandare tills den uppnått sin dubbla volym.
2. Sikta de torra ingredienserna och vänd ned dem försiktigt i äggskummet.
3. Vänd sen ned matoljan och vaniljextraktet. Häll i en form på cirka 18 cm i diameter och 6 cm hög, och grädda i ca 25 minuter.
4. Låt kakan vila några minuter i formen och stjälp sedan upp den på galler och låt kallna. Dela därefter upp kakan i tre stycken bottnar.
Fyllning och dekoration
5. Tina hallonen om de är frysta och spara dem till monteringen av tårtan.
6. Vispa färskost och grädde till ett fast skum. Vänd ned kakao och vaniljextrakt och smaksätt med stevia. Fyll sen en spritspåse med gräddblandningen, men spara 200 g av grädden till dekorering.
Montering
7. Lägg en av chokladbottnarna på en tallrik. Stryk ut 100 g av hallonen och spritsa ut en tredjedel av grädden ovanpå. Upprepa proceduren med resterande bottnar.
8. Stryk kanterna med resten av grädden och dekorera sedan tårtan runt om med spritsade rosor.