Sojamarinerad lax med lite grönt
Publicerat:
2016-12-14Tillagningstid:
En laxrätt med japansk accent som jag lånat av Ulf Wagner. God som här på en buffé eller som förrätt i en middag. Laxen ska marinera några timmar, börja i tid.
Ingredienser
4 - 8portioner
Fisken
- 400glaxfilé, skinn- och benfri av mittbit
- lite rapsolja
- 1ststor gurka
- 1½tskmajsstärkelse
Marinad
- 1½dljapansk soja
- 3mskhonung
- 1-2mskfinhackad färsk ingefära
- 1-2mskfinhackad röd chili
- 1-2mskfinhackade vitlöksklyftor
Till servering
- sesamfrön, gärna både vita och svarta
- ev. ärtskott
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela laxfilén på mitten där ryggbenet suttit. Hetta upp en stekpanna med oljan, halstra fisken mycket hastigt runt om, den ska bara få lite yta. Lägg laxen i marinaden några timmar (använd en trång form eller dubbla plastpåsar).
2. Skala och kärna ur gurkan. Skär ut långa strimlor med potatisskalare. Hit kan du förbereda.
3. Ta laxen ur marinaden och skiva lite på snedden. Vispa ner majsstärkelse i marinaden, koka upp. Lätt upp lax och gurka på ett fat, skeda lite marinad över och strö på sesamfrön. Garnera ev med ärtskott och servera.