Ullas frökex med grön röra
Publicerat:
2017-03-02Tillagningstid:
Det här receptet har jag fått av min kompis Lisa som fått det av sin kompis Ulla i Halland. Underbart goda som de är, till ost eller med dip av olika slag – som den goda bönröran här.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 2dlmajsmjöl
- 1dlsolrosfrön
- 1dlsesamfrön
- ½dlhela linfrön
- ½tsksalt
- ½dlrapsolja
- 2½dlkokande vatten
Smaksättning (valfritt)
- flingsalt
- chiliflakes
- rosmarin
- svartpeppar
Ärtröra
- 200ggröna ärter, frysta tinade
- 1vitlöksklyfta, gärna färsk
- 1tskmalen spiskummin
- 1-2mskpressad saft av lime
- ca ½tsksalt
- ½dlolivolja
- nymalen svartpeppar
Till servering
- bitar av parmaskinka
- ärtskott
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienserna till degen. Bred ut på bakpapperklädda plåtar så tunt som möjligt, markera med slickepott hur stora rutor du vill ha. Strö över flingsalt efter egen smak, och ev smaksättning.
2. Grädda mitt i ugnen 60-65 minuter. Med varmluftsugn kan du köra två plåtar samtidigt. Ta ut och låt kallna innan du bryter i bitar.
3. Gör ärtröran: Lägg ärter, pressad vitlök, kummin, limesaft och salt i en matberedare. Kör till en röra, tillsätt sedan oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med peppar och ev mer salt.
4. Bred ärtröra på kexen, toppa ev med lite skinka och ärtskott. Eller låt alla breda sina egna kex.