Ullas frökex med grön röra

Frökex med grön röra.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här receptet har jag fått av min kompis Lisa som fått det av sin kompis Ulla i Halland. Underbart goda som de är, till ost eller med dip av olika slag – som den goda bönröran här.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 2dl
    majsmjöl
  • 1dl
    solrosfrön
  • 1dl
    sesamfrön
  • ½dl
    hela linfrön
  • ½tsk
    salt
  • ½dl
    rapsolja
  • dl
    kokande vatten

Smaksättning (valfritt)

  • flingsalt
  • chiliflakes
  • rosmarin
  • svartpeppar

Ärtröra

  • 200g
    gröna ärter, frysta tinade
  • 1
    vitlöksklyfta, gärna färsk
  • 1tsk
    malen spiskummin
  • 1-2msk
    pressad saft av lime
  • ca ½tsk
    salt
  • ½dl
    olivolja
  • nymalen svartpeppar

Till servering

  • bitar av parmaskinka
  • ärtskott

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienserna till degen. Bred ut på bakpapperklädda plåtar så tunt som möjligt, markera med slickepott hur stora rutor du vill ha. Strö över flingsalt efter egen smak, och ev smaksättning.

2. Grädda mitt i ugnen 60-65 minuter. Med varmluftsugn kan du köra två plåtar samtidigt. Ta ut och låt kallna innan du bryter i bitar.

3. Gör ärtröran: Lägg ärter, pressad vitlök, kummin, limesaft och salt i en matberedare. Kör till en röra, tillsätt sedan oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med peppar och ev mer salt.

4. Bred ärtröra på kexen, toppa ev med lite skinka och ärtskott. Eller låt alla breda sina egna kex.

Dela det här receptet med dina vänner!