Vaniljbakade äpplen med kanelcrunch
Publicerat:
2015-09-03Tillagningstid:
En lite annorlunda äppeldessert med engelsk inspiration. Kan lagas i förväg och värmas på i 100° ugn.
Ingredienser
5 - 6portioner
- 5dlvaniljsås, hemgjord eller av halvfabrikat
- 5stsvenska äpplen
- 1stapelsin, saft och rivet skal
- 1tskkanel
- 1mskströsocker eller farinsocker
- 1dlgranola eller müsli
- 1dlgrovhackad mandel
Till servering
- ev. vispad grädde eller glass
Så lagar du
1. Värm ugnen till 180°. Häll vaniljsåsen i en ugnsfast form, ca 30x25 cm.
2. Halvera äpplena på höjden, kärna ur dem (de behöver inte skalas om de inte är väldigt tjockskaliga).
3. Blanda apelsinskal och apelsinsaft, kanel och socker i en skål. Vänd runt äpplen i blandningen.
4. Lägg äpplena i formen med den skurna sidan uppåt och häll över resten av apelsinblandningen. Strö på granola/müsli och mandel. Baka mitt i ugnen 25-30 min. Täck med folie på slutet om krispet börjar bli för mörkt.
5. Servera desserten lite avsvalnad med en klick vispad grädde eller god vaniljglass.