Det alpina förbundets ansträngda ekonomi slår hårt mot åkarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Lindqvist och alpinchefen Karin Stolt Halvarsson. Foto: Bildbyrån

Alpina landslagsåkarna drabbas hårt av förbundets ansträngda ekonomi: ”Förtroendet har skadats”

Publicerad

Ansträngd ekonomi har gjort att hälften av alla alpina landslagsåkare tvingas bekosta sin satsning själva.

Nu vill flera av de aktiva som SVT Sport varit i kontakt med att förbundet på allvar tar tag i problemet.

– Förtroendet för förbundet har skadats lite, men man vill inte tappa hoppet, säger en landslagsåkare.

Flera av de alpina landslagsåkarna är vana att betala för att få representera Sverige. Nytt för i år är dock att maxtaket på 60 000 kronor per säsong har tagits bort och att över hälften av åkarna kommer att bli tvungna att bekosta sin satsning själva.

– Jag är i en situation där jag betalar allting själv. Det är liftkort, hotell, flyg, mat. Alla kostnader som kommer upp, säger en landslagsåkare.

SVT Sport har varit i kontakt med både nuvarande och tidigare landslagsåkare, där majoriteten vill vara anonyma på grund av risken att drabbas av repressalier.

– Ska man kunna göra en vettig säsong landar det på ungefär 200 000 kronor, det är 25 procent mer än vad förbundet sagt, säger landslagsåkaren Axel Lindqvist.

En tidigare aktiv poängterar:

– Det blir ju svårt när ens jobb ska kosta 200 000 kronor.

Ekonomiska lösningen kan bli permanent

Sveriges alpinchef Karin Stolt Halvarsson menar att det är en resultatbaserad verksamhet och att det har varit en prioritering i budgeten.

– De bästa som kan konkurrera om medaljer har det fritt och sedan måste det ske en progression utifrån där man befinner sig.

Är detta en permanent lösning?

– Det är jättesvårt att säga utifrån hur mycket intäkter vi kommer kunna få in och hur vi kommer kunna hålla kostnaderna.

Bakgrunden till förändringen är en ansträngda ekonomi. Dels blev VM i Åre en minusaffär på nära 30 miljoner kronor. Dels har landslagets två senaste klädsponsorer haft ekonomiska problem, vilket lett till miljonförluster.

”Måste ta tag i det här”

Åkarna som SVT Sport talat med vill nu se krafttag.

– Vi befinner oss i någon sorts kris, men som förbundet förhoppningsvis löser. Som åkare vill man kunna ha förtroende för något som man står bakom, och vi står ändå bakom förbundet även om förtroendet har skadats lite, säger en åkare.

Karin Stolt Halvarsson säger att förbundet jobbar dagligen med kostnaderna, att öka intäkterna och knyta nya avtal. Och hon har förståelse för frustrationen som finns:
– Jag förstår att åkarna har ett naggat förtroende. Jag tycker att det är bra att man uttrycker det. Det är ingen som vill att åkarna ska få det sämre.

Hur ska ni jobba för att återfå förtroendet?

– Om förtroende bara handlar om pengar hoppas vi kunna leverera bra nyheter under hösten. Vi jobbar varje dag med att försöka få in intäkter.

Kostnaderna för åkarna i alpina landslaget

Totalt nio svenska åkare får sin satsning finansierad. Tre av dem då de tillhör topp 30 i världen i sin disciplin och sex av dem genom finansiering från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

De övriga tio landslagsåkarna får bekosta sin satsning själva och enligt förbundets uträkning handlar det om mellan 100 000 och 150 000 kronor för den kommande säsong, något som DN var först med att rapportera om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.