Se när lagkamraterna hyllar Charlotta Säfvenberg efter sista tävlingen i videospelaren ovan.
30-åriga Säfvenberg tillhörde i flera säsonger Sveriges alpina landslag. Men stora knäproblem har satt käppar i hjulen och innan helgen hade hon inte tävlat på tre säsonger.
Redan i vintras bestämde hon sig för att karriären skulle ta slut och med kort varsel bestämde hon sig för att köra en avslutande tävling: SM i Åre.
– Det blev väldigt spontant. Min mamma kom med förslaget. Hon tyckte att jag skulle åka SM i Åre men jag kände att jag var klar och muttrade lite. Sen efter typ tre minuter bestämde jag mig för att köra SM, säger Säfvenberg.
Men någon tävling i Åre blev det inte. Den ställdes in.
– Så jag åkte hem, blev lite ledsen och tänkte att det inte blir något avslut. Sen fick jag höra att det skulle gå i Lindvallen i lördags i stället, min favoritbacke och favorittävling. Så jag bestämde mig i onsdags för att åka ned.
”Aldrig upplevt det tidigare”
Säfvenberg kastade sig nedför pisten och slutade på plats 16 i slalom. Sedan var karriären över och i målfållan hyllades hon stort av sina lagkamrater.
– Jag var alldeles torr i munnen på start. Jag har aldrig upplevt det tidigare. Jag var riktigt nervös.
Beslutet att lägga av grundar sig i knäproblemen som inte längre gör det möjligt för henne att konkurrera på den nivå som hon önskar.
– Jag har kommit fram till att jag är klar. Jag har gjort vad jag kan.
Hur är det att ta ett sådant beslut?
– Det är jättesvårt. Första gången jag drog korsbandet var det dagar som jag tänkte att jag aldrig skulle ta mig tillbaka. Sådana tankar har man haft flera gånger under tunga perioder och när man tävlat och det inte har fungerat.
– Men nu försöker jag bara att gå vidare. Det kommer en ny dag i morgon. Det har varit jättejättetungt när jag insett att nu ska jag ta det här beslutet på riktigt.
Pluggar ekonomi
Nu väntar en ny tillvaro och sedan i höstas pluggar hon ekonomi i Umeå.
– Nu kan man prioritera andra saker. Man kan ligga uppe halva natten och kolla golf, det har jag inte haft tid med förut. Hinna gå i skola, jobba lite extra. Det är mycket man hinner göra som man tidigare har prioriterat bort när träningen har varit först i fokus, säger Säfvenberg.