19-åriga Hanna Aronsson Elfmans superåk – bästa av alla i andra åket

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Hanna Aronsson Elfman låg 16:e efter första åket i italienska Sestrieres slalom – 2,14 sekunder efter.

Då slog hon till med ett andra åkets i särklass bästa tid och kom fyra, 35 hundradelar från pallen.

– Det är helt sjukt att bli fyra, det trodde jag verkligen inte, säger hon i SVT:s Vinterstudion.

Säsongsinledningens första helger hade inneburit två pallplatser för Anna Swenn-Larsson, bland annat hennes första världscupseger någonsin för två helger sedan. Inför det andra åket var hon 44 hundradelar från en ny pallplacering.

Men istället var det doldisen Aronsson Elfman, som tävlar för Kils Slk, som stod för en stor sensation. Förra årets JVM-guldvinnare i storslalom imponerade storligen i det andra åket. Åkare efter åkare med större meritlistor misslyckades med att peta bort 19-åringen från förstaplatsen och när tre åkare återstod låg svenskan fortfarande etta.

– Jag försökte bara sätta ett åk som är bra. Det gick ju bra. Det var ganska rakt sista biten. Jag kände att här är det bara att släppa, och det gick fort, säger Aronsson Elfman.

Nästan en sekund snabbare än tvåan

Då kom världsstjärnan Mikael Shiffrin och slog svenskans totaltid med 58 hundradelar. Wendy Holdener övertog sedan förstaplatsen från amerikanskan. Ledningen höll sedan i sig för Holdener då ettan från första åket Petra Vlhova körde in som trea och petade ner Aronsson Elfman till fjärde. 19-åringens tidigare bästa placering i världscupen var nia.

Superåket från svenskan var 85 hundradelar snabbare än någon annan.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det påminner om när Anja Pärson vann OS-guld i samma backe 2006, säger SVT:s expert Pernilla Wiberg.

Anna Swenn-Larsson hade sjunde bästa tid i andra och kom sexa.

I övrigt var det en tung dag för svenskorna där fyra stycken åkte ut ur det första åket och Sara Hector åkte på en innerskida och missade andra åket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.