• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tobias Hellman Foto: SVT

Hellman: ”Kostar pengar på ett helt annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Tobias Hellman menar att fartsatsningen varit en besvikelse. Han säger också att det kostar mer att bedriva en satsning i fartgrenarna jämfört med teknikgrenarna.

– Vi kan helt klart säga att fartsatsningen, med de höga målen, inte har nått som förbundet hoppades på. Att ta en seger i Kitzbühel eller motsvarande kommer inte att hända.  De här rösterna vittnar om att någonting inte fungerar hela vägen, säger SVT Sports expert Tobias Hellman i Sportspegeln.

SVT Sports har pratat med åkare och aktiva – som vill vara anonyma – som berättar om sin besvikelse över fartsatsningen. Samtidigt undrar man vart satsningen tagit vägen.

– Jag kan väl känna att det finns en viss tystnadskultur och att förbundet inte är öppna med hur exakt det fungerat eller hur åkarna fått möjlighet vara med i störtloppsträningen, säger Hellman och fortsätter:

– Och när man ser och hör att åkare inte fått den uppbackningen som det var tänkt är känslan att resurserna hamnat mer mot toppen än mot bredden som det var tänkt.

”Kostsam satsning”

Hur har det blivit så här?

– Den enkla tanken att det behövs pengar för att dra runt världscupåkare och kunna ha tränare. I det här läget har vi bara en fartåkare på herrsidan och några fler på damsidan.  Men man ingår i olika träningsteam med andra länder då måste man vara många på plats med tränare för att ställa upp i gengäld till andra länder. Det blir ganska många tränare som krävs för varje åkare, och det kostar pengar på ett helt annat sätt än teknikgrenerna.

Alpinchefen Tommy Eliasson Winther menar att fartsatsningen gjort att svenska åkare klättrat i rankningen.

– Visst kan man kolla på rankning om  mangår ned lite i åldrarna. Men kollar man på Europacupen, som är det viktigaste, för där får man ett kvitto om det är åkare som håller in i världscupen. Där har det definitivt inte blivit bättre.

Hur ser framtiden ut för svensk alpinåkning?

– Den mår ganska bra om man kollar på damsidan trots allt, men sen är det ganska tunt tyvärr. Tittar vi på herrsidan är det faktiskt en ganska katastrof. Och nu försvinner André Myhrer och kanske Matts Olsson. Kvar är då Kristoffer Jakobsen och han är på långa vägar etablerad i toppen. Han visar en del bra resultat, men det finns ingen som backar upp honom. Han är ganska ensam där uppe nästa år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.