Vincent Kriechmayr. Foto: Bildbyrån.

Kriechmayr tog andra guldet i VM

Uppdaterad
Publicerad

Vincent Kriechmayr gör succé i alpina VM.

Österrikaren följde upp segern i super-G med ytterligare ett guld i störtlopp.

Felix Monsén slutade på 17:e plats.

Vincent Kriechmayr är VM i Cortinas stora kung så här långt med dubbla guld.

Bara dagar efter guldet i super-G:n tog 29-åringen Österrikes första VM-guld i störtlopp sedan 2003.

– En fantastisk dag för mig. Jag tappade lite tid i slutet av loppet och förväntade inte mig att jag skulle vinna. Men nu är jag mästare och det är underbart. Jag är väldigt stolt, säger Kriechmayr till SVT Sport.

Marginalen ner till tvåan Andreas Sander, Tyskland, var en hundradel vilket är den minsta segermarginalen någonsin i ett VM-störtlopp enligt Gracenote. Schweizaren Beat Feuz tog bronset, 18 hundradelar efter vinnaren.

Svenska hoppet Felix Monsén kom i mål 1,52 sekund efter vinnaren och slutade 17:e efter ett åk med ett par missar.

– Jag är rätt besviken. Det kändes som att jag var lite tvåa på bollen idag. Synd att två svängar ska förstöra ett helt åk. Jag hade hoppats på mer, säger Monsén till SVT Sport.

Tävlingens andra svensk Olle Sundin åkte ur.

KLIPP: Se manövern som räddar honom från jättekraschen:

Åkare som vunnit dubbelt på VM

Anja Pärson har gjort det. Nu sällar sig även Vincent Kriechmayr till skaran av fartåkare som tagit super-G- och störtloppsguld på samma VM.

Här är alla som klarat det hittills.

Herrar: Hermann Maier (Österrike) i Vail 1999, Bode Miller (USA) i Bormio 2005, Vincent Kriechmayr (Österrike) i Cortina d'Ampezzo 2021.

Damer: Maria Walliser (Schweiz) i Crans Montana 1987, Anja Pärson (Sverige) i Åre 2007, Lindsey Vonn (USA) i Val d’Isère 2009, Elisabeth Görgl (Österrike) i Garmisch-Partenkirchen 2011. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.